„Klubrádió
Reggeli gyors

Korrupcióellenes szervezetek: az Orbán-rendszer kiépülése után hinni a kormánynak?

7/09/2022 12:09

Hiába erőlködik a magyar kormány korrupcióellenes szervezetek létrehozásával, nagyon nehéz elhinni, hogy azok bármilyen sikereket elérnének: Ligeti Miklós korrupcióellenes jogász szerint azok az oligarchikus vagyonok, amik létrejöttek az elmúlt években, már nem fognak visszajönni. Szerinte ez a rendszer önző, csak hatalom- és vagyonkoncentrációban tud gondolkodni, ezért nem képes megtörni a közpénzlenyúlást, hiszen maga hozta létre.

2022. szeptember 07. Reggeli gyors - részlet 2022.09.07. Ligeti Mikós
12:38
00:00

Varga Judit igazságügyi miniszter maratoni tárgyalássorozatra készülhet Brüsszelben, ahol az EU-s pénzek megszerzésének reményével utazik, eközben a kormány bejelentette, hogy különféle korrupcióellenes szervezeteket hoz létre a korrupció magyarországi feltárására. A korrupciótörténelem azonban nem most kezdődik. Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója a Reggeli gyorsban arra emlékeztetett, hogy már a 2010 előtti érában is létezett egy antikorrupciós munkacsoport, amiből aztán a Transparencyvel együtt "egy csomó civil kilépett" 2007-ben, majd "a történelem ismétli önmagát", a 2010 után életre hívott korrupcióellenes munkacsoportból 2013-ban is kiléptek, miután a kormány belenyúlt a közéleti feladatok megismerhetőségének a szabályozásába.

 
Varga Judit Brüsszelbe tart Forrás: Varga Facebookja

 

Akkor úgy gondolták, hogy az az utolsó csepp, mondta Ligeti, de szerinte ha végig nézzük, hogy mi történt azóta, akkor az az utolsó csepp "ma már egy hajnali derengés lehet", amire rálegyintünk. "Változnak a helyzetek, változnak az értékek, tehát, hogy mi fog abból megvalósulni, amit a kormány hétfőn este a Magyar Közlönyben nyilvánosságra hozott, és azt az Európai Bizottság mennyire fogja a komolyan venni, illetve hogy hogyan lehet ezekkel a szervezetekkel a korrupció ellen fellépni", akkor számára úgy tűnik: "a kérdések súlyosabbak, mint amilyen válaszokat jelenleg adni tudunk rájuk" - mondta.

Ligeti szerint a kormány az ilyen bizottságokba olyan szervezeteket jelölt eddig, amik az ő érdekeit védik, hiszen még az olyan formációkba is, amelyekben például a Transparency is részt vett, a kormány mindig "könnyedén meghív" olyan civilnek tűnő szervezeteket, mint amilyen a Századvég vagy a Nézőpont, az Alapjogokért Központ, amik "egyértelműen a kormány kottájából játszanak". Ligeti szerint súlyos aggályok merülnek fel, hogy mennyire hiteles és őszinte és mennyire hatékony a kormány elképzelése. Éppen ezért ő a legnagyobb kérdésnek nem is azt tartja, hogy "12 év NER-es rombolás és az Orbán-rendszer kiépülése után" lehet-e hinni a kormánynak, mert a válasz erre a kérdésre az, hogy "nem lehet hinni", és erre most sincs okuk, hanem az a dilemma szerinte az, hogy ha létre is jön a korrupció elleni hatóság, és tisztességesen is működik, továbbá a korrupció elleni munkacsoportban érdemi párbeszéd fog zajlani, mindez "meg tudja-e törni a korrupciónak, a közpénzlenyúlásnak, a vagyonkoncentrációnak azt a mértékét, ami az utóbbi években kialakult". Ligeti szerint ugyanis erre nem lesz képes, és ez súlyosabb probléma, mint az, hogy a bizottságokban ott fog-e ülni a CÖF, az Alapjogokért Központ vagy éppen a Transparency.

Szerinte az Orbán-rendszer sok mindenben különbözik a Kádár- és Horthy-rendszertől, de közös bennük a leválthatatlanság, és hogy a kizárólagosság igényével kormányoz. "Esze ágában sincs átadni a hatalmat, ezért rossz kormányzás, és ezért még azok az intézkedései is rosszak, amiket lehet, hogy jó szándék motiválna. Éppen ezért még ha hiteles embereket tenne vezetői pozícióba, de a korrupcióellenes testület nem fog működni, mert ha úgy fogalmazzuk meg a kérdést, hogy mit kellene tenni ahhoz, hogy a korrupció megtörjön, akkor nem az a válasz, hogy egy újabb hatóság kell. Szerinte a válasz, hogy el kell kezdeni jól kormányozni, de ez a rendszer nem tud jól kormányozni, mert a rendszer önző, csak hatalom- és vagyonkoncentrációban tud gondolkodni. Egy példának azt mondta, hogy ha valaki 1988-ban azt kérdezte volna, hogy mitől fog a Kádár-rendszer megjavulni, a történeti tapasztalat az, hogy a Kádár-rendszer nem fog megjavulni, hanem kell kell bontani: hiszen hiába ígérte volna be Kádár, vagy Grósz Károly, hogy majd lesznek szabad választások, ki hitte volna el, hogy abban a rendszerben működött volna.

Ami az elmúlt 12 évben korrupciós kárként "elment", azok az oligarchikus vagyonok, amik létrejöttek, már elbuktak, nem fognak visszajönni, mondta Ligeti, aki szerint ezek az oligarchák már annyira dominánsak a gazdaság egyes területein, mint az építőiparban, a telekommunikációban, a bankszektorban, hogy nem is kell csalniuk, mert nem szorulnak rá, hogy szabályokat szegjenek. Szerinte éppen ezért azok az ígéretek, hogy majd a kormány leviszi 15 százalékra az egyajánlatos versenyek arányát, vagy hogy majd megkutatják, hogy mi okozhatja a piactorzulást, azok a legfarizeusabb vállalások az EU felé. "Nem kell itt semmit kutatni, hiszen ők maguk okozták, hogy 2010-óta, hogy olyan a közbeszerzési- és közpénzpiac, amilyen".

"Ez a rendszer beállt, egy újabb hatósággal nem lehet megváltoztatni" - jelentette ki Ligeti Miklós, aki úgy véli, hogy ha lesz is egy tisztességes korrupciós hatóság és egy jól működő munkacsoport, továbbá megtalálják a közbeszerzések torzulásának az okait, attól nem lesz újra frekvenciája a Klubrádiónak, nem lesz ismét Népszabadság, nem kapják vissza a régi trafikosok a dohánykereskedelmi jogukat, nem fogja a 35 éves autópályakoncessziót visszaadni a magántőke csoport, amihez került. "Legyünk reálisak. Ami történt, nem lehet meg nem történtté tenni".

Hogy a Transparency elvállalná-e, ha a kormány felkérné hogy vegyen részt a munkacsoport munkájában, arra Ligeti azt mondta, a Transparency még nem döntött, hogy hogyan reagáljanak, de ismerik az Orbán-rendszert, és vigyázni fognak arra, hogy ne váljanak biodíszletekké, hogy velük legitimálják a szervezetet, ugyanakkor bunkók sem akarnak lenni, mondta. Szerinte annak kicsi az esélye, hogy meghívják őket, de korrupcióellenes szervezetként szerinte nem ugorhatnak el, hogy a hatalom képviselőivel korrupciós témában szóba álljanak. De még semmilyen meghívás nem érkezett, és nem is tudják, hogy lesz-e ilyen korrupciós munkacsoport, hiszen például nyáron is meghirdettek egyet, ami lekerült a napirendről