„Klubrádió
A lényeg

Korrupcióellenes szervezeteket hoznak létre Orbánék az EU-pénzekért

6/09/2022 07:18

A kormány az EU-s pénzek lehívását "érintő jogellenességek, szabálytalanságok megelőzése, felderítése és kijavítása érdekében működő független hatóságot" hoz létre, derült ki a hétfői Magyar Közlönyből. Az Orbán Viktor által aláírt, öt pontos határozat értelmében szeptemberben beterjesztik az erről szóló törvényjavaslatot. A hatóság november 21. előtt megkezdheti a működését. Ez a szervezet "általános rálátással rendelkezik, és beavatkozik azokban az esetekben, ahol a hatóság álláspontja szerint a feladat és hatáskörrel rendelkező hatóságok nem tették meg a szükséges lépéseket olyan csalás, összeférhetetlenség, korrupció és egyéb jogsértés vagy szabálytalanság megelőzésére, felderítésére és kijavítására, amely hátrányosan érintheti az uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást vagy az Unió pénzügyi érdekeinek védelmét, különös tekintettel a közbeszerzési eljárások keretében végrehajtott európai uniós pénzügyi támogatásokra" - olvasható a közlönyben.

Egy Korrupcióellenes Munkacsoportot is létrehoznak, amiben nem kormányzati szereplők is helyet kapnak, "létszám és szavazati jog tekintetében paritásos alapon" "a kormányzati tagokkal".

A dokumentumban hat minisztert neveznek meg, akiknek feladatuk van a korrupcióval kapcsolatban, hogy az uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást vagy az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelmét érintő jogsértések és szabálytalanságok megelőzése, felderítése és kijavítása érdekében működő független hatóság felállításával és a Korrupcióellenes Munkacsoport működésével összefüggő jogszabályok tervezeteit készítsék elő. Ehhez a munkához az Európai Bizottsággal, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD) és más hazai és nemzetközi szervezetekkel kell együttműködniük.

Az igazságügyi miniszternek, a belügyminiszternek, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, a pénzügyminiszternek és a területfejlesztési miniszternek közösen kell javaslatot tennie az új hatóság illetve a Korrupcióellenes Munkacsoport működését megfelelően biztosító költségvetésre és infrastruktúrára.

A magyar kormány a korrupció és a jogállamisági problémák miatt nem jut hozzá azokhoz az EU-s forrásokhoz, amelyeket többek között a helyreállítási alapban különítettek el Magyarország számára. A kormány ilyen intézkedésekkel igyekszik eleget tenni az EU korrupcióval kapcsolatos követeléseinek.