„Klubrádió
A lényeg

Az uniós pénzek miatt sürgeti az idő a kormányt, Varga Judit is beveti magát Brüsszelben

7/09/2022 07:57

| Szerző: Klubrádió

Brüsszelbe utazik Varga Judit, ahol gyakorlatilag egymás után tárgyal majd az Európai Bizottság képviselőivel, először szerdán Didier Reynders-szel, az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagjával találkozik, majd csütörtökön Johannes Hahn, a költségvetésért felelős biztos fogadja személyesen. A jogállamisági eljárásban szeptember 22-ig kell a Bizottságnak kialakítani az álláspontját, amelyet a magyar kormány újabb jogalkotási javaslatokkal igyekszik befolyásolni. 

Varga találkozóinak fő témái a Magyarországot megillető uniós források, illetve a jogállamisági eljárás lesznek. A magyar kormánynak fontos célja, hogy eloszlassa a korrupcióval, a magyar igazságszolgáltatás függetlenségével, a jogalkotás átláthatóságával és a demokratikus normák betartásával kapcsolatos brüsszeli aggályokat. Ezek állnak ugyanis egyelőre útjában annak, hogy a brüsszeli testület javasolja a tagállamoknak a helyreállítási források megnyitását – írja a Hvg.

Varga találkozóin szóba kerülhet még a hetes cikk szerinti eljárás, amellyel kapcsolatban a cseh elnökség októberben újabb meghallgatást tervez a tagállamok körében. Magyarország ugyanis az egyetlen ország, amellyel szemben gyakorlatilag az összes uniós jogsértési eljárás folyamatban van.