„Köszönjük,
A lényeg

Lenyesett a HÉV-felújításra szánt uniós forrásokból a kormány

29/11/2023 14:32

| Szerző: Klubrádió

182 millió euróval csökkentette a kormány az elővárosi HÉV-vonalak korszerűsítésére szánt uniós helyreállítási forrásokat, hogy jusson a budapesti villamos- és trolibusz projektekre is a keretből – írja a Portfolio az Európai Bizottság által elfogadott magyar helyreállítási terv részletei alapján.

Az Európai Bizottság múlt hét csütörtökön javasolta a magyar helyreállítási terv módosításának jóváhagyását. A brüsszeli testület munkadokumentuma felsorolja azt is, hogy a tavaly elfogadott eredeti program mely pontjain kért módosításokat a kormány. Ebből derült ki az, hogy a három elővárosi HÉV-vonal korszerűsítésére az uniós keretösszeg 698 millió euróról 515,6 millió euróra, azaz 182,4 millió euróval csökkent.

Az, hogy az egyik finanszírozási eszközből a másikba pakolják át a pénzt, önmagában érthető, ugyanakkor aggályokat vet fel, hogy a HÉV-ek kapcsán elkészült stratégia valóban a megfelelő módon valósul-e meg, vagy csak toldozgatás-foldozgatás lesz belőle – erről beszélt a Klubrádiónak Spohn Márton, a Közlekedő Tömeg Egyesület alelnöke.

2023. november 29. A lényeg (2023.11.29.) Spohn Márton
00:52
00:00