„Klubrádió
A lényeg

Kormányinfó: Marad a kamatstop

11/05/2023 11:58

| Szerző: Klubrádió

Meghosszabbítják a kamatstopot. Május végén kerül az Országgyűlés elé a jövő évi költségvetési tervezet, a GDP 2 százaléka juthat majd a honvédségre. 

Gulyás Gergely Minsizterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvívő kormányinfót tart.

Bejelentések:

Marad a kamatstop

Az eddig bevezetett, a családokat és a kis- és középvállalkozásokat érintő kamatstopok maradni fognak. Gulyás szerint akkor fogják kivezetni, ha a jegybanki alapkamat egyszámjegyű lesz – számolt be a 24.hu. 

Gulyás szerint egy hónap múlva már tudunk számlákat küldeni az Európai Uniónak

Mivel az Országgyűlés elfogadta az igazságügyi törvény módosítását, a kormány mindenben meg fog felelni a kohéziós pénzek tekintetében. Ez a hétéves költségvetésre vonatkozik – közölte a miniszter.

Jövőre a GDP 2 százaléka juthat a honvédségre

Május 30-án nyújtják be a jövő évi költségvetést az Országgyűlésnek. A tegnapi kormányülésen tárgyaltak a jövő évi költségvetés tervezetéről. 2,9 százalékos hiánnyal számolnak a 2024-es évre és a GDP 2 százaléka juthat a honvédségre.

Kérdések

A miniszter az ATV kérdésére válaszolva elmondta, Böröndi Gábor frissen kinevezett vezérkari főnöknek nem kell lemondania, amiért Lengyelország 1939-es lerohanását lokális, béketárgyalásokkal elfojtható konfliktusként írta le. A kormány támogatja Böröndit a munkájában, amíg azt jól végzi, a második világháború értékelése pedig nem tartozik a feladatai közé.

"Részben tiszteletben tartom, részben üdvözlöm", hogy Budaházy György kegyelmet kapott Novák Katalintól, válaszolta Gulyás a Mandinernek. A korábban terrorizmusért elítélt Budaházy amúgy is "letöltötte már a büntetése nagy részét" – mondta a miniszter.

Gulyás az Index kérdésére újból jelezte, szerinte: "Jogszerűen kell tiltakozni, betörni építési területre nem jogszerű. Profi és kifogástalan volt a rendőri fellépés" – számolt be a hvg.hu. Ugyanakkor Hadházy Ákossal az I. kerületi önkormányzat közölte, „védett személyek biztonsága érdekében”, nem építkezés miatt zárta le a Készenléti Rendőrség a Miniszterelnökség előtti Színház utcát – írta meg tegnap a Nészava.