„Klubrádió
Reggeli gyors

"A devizahitelhez hasonló válság fenyeget a kamatstop végével"

28/03/2022 09:21

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A kamatstop lejárta 470 ezer háztartás jelzáloghitelének drasztikus drágulását jelenti, de Palkó István, a Portfolio.hu elemzője szerint, a kormány vizsgálja, hogyan lehet mérsékelni hatását. Hozzátette, nem lehet sokáig húzni a kamatstopot, mert vagy a bankok, vagy az ügyfelek, vagy az állam anyagi kárt szenved.

2022. március 28. Reggeli gyors - részlet 22.03.28. Palkó István
06:18
00:00

Egyre nehezebb elképzelni, mit fog kezdeni a kormány a 470 ezer családot érintő kamatstoppal, ha június 30-án lejár, úgy elszálltak ugyanis időközben a bankközi kamatok, hogy a nyár és az ősz folyamán tömegével szembesülnének bőven 30 százalék feletti törlesztőrészlet-emelkedéssel is a jelzáloghitelesek a kamatstop kifutása esetén, amire a devizahiteles kataklizma óta nem volt példa. A Portfolio.hu cikke szerint addig a bankok állják a több tízmilliárdos számlát, ami nekik is egyre terhesebb.

Palkó István, a Portfolio.hu elemzője a Klubrádiónak azt mondta, bár most még úgy tűnhet, a hiteleseknek kedvez a kamatstop, valójában senkinek nem éri meg. A kamatstop ugyan csak a már bevezetésekor meglévő hitelekre vonatkozott, de az újonnan felvett hitelek kondícióit is meghatározta. A jegybanki kamatemelések ugyancsak hatást gyakorolnak az új hitelekre, egyre drágábbak, egyre kedvezőtlenebb kondíciókkal lehet csak felvenni azokat, ami várhatóan tovább romlik, mert a piaci árak bevezetése ezen várhatóan rontani fog.

Hangsúlyozta, a kamatstop hatásai nem azonosak a törlesztési moratóriuméval. Míg előbbi önkéntesen eldönthető lehetőség volt a már törlesztés alatt álló hitelek esetében, és a törlesztés felfüggesztésével keletkezett többletköltség, utóbbi minden meglévő jelzáloghitelre vonatkozik, és ötszörösére nőtt a piaci ár különbsége. A kamatstop 470 ezer háztartás hitelét érinti. Ezek esetében valóban drasztikus emelkedés várható június 30-a után, de Palkó szerint a kormány dolgozik azon, hogyan lehetne ennek hatásait tompítani. Elképzelhetőnek tartja, hogy fokozatosan vezetik ki a kamatstopot.

Sokáig azonban nem lehet húzni a dolgot, mert valamelyik fél mindenképp rosszul jár. Ha a kamatstop érvényben marad, az a bankok számára okoz veszteségeket, ha pedig csak úgy véget ér a szabályozás, az a hitelezőknek okozhat kezelhetetlen helyzetet. Harmadik esetként az államnak kell "a zsebébe nyúlnia". "Drága mulatság a magas kamatszint" – tette hozzá.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Palkó Istvánnal
2022.03.28., hétfő 7:39
Riporter: Szénási Sándor