„Klubrádió
A lényeg

Az új vezérkari főnök szerint lokálisnak indult a háború, amikor a németek 1939-ben lerohanták Lengyelországot

9/05/2023 14:01

| Szerző: Klubrádió

Böröndi Gábor a közmédiában arról beszélt, hogy 1939. szeptember elsején a német-lengyel háború lokális háborúnak indult, lett volna még esély a békére. A hetedikes törikönyv viszont kiemeli, hogy a német támadás pillanatában mindenki tudta: kitört a második világháború.

Böröndi Gábor, az új vezérkari főnök (aki visszahozná a szittya gondolkodásmódot) azt mondta az M1-nek, hogy 1939-ben a német-lengyel háború lokálisnak indult – szúrta ki a 444. A vezérkar új főnökénél a második világháború az oroszok Ukrajna ellen indított inváziójával kapcsolatban került szóba; szerinte háború új helyzetet teremtett, és erre a magyar honvédségnek is fel kell készülnie.

A 444 a hetedik osztályos általános iskolai tankönyvet idézi, amely szerint 1939. szeptember 1-je nem egy lokális háborúnak indult, ellenkezőleg, ennek kitörésének pillanatában is mindenki tudta: kitört a második világháború. Még akkor is, ha az első napokban a pápa mellett Benito Mussolini olasz fasiszta vezető is a "béketábort" gyarapította. Mindez hiábavaló volt, az Egyesült Királyság és Franciaország ugyanis már korábban megállapodott abban, hogy Lengyelországot minden áron megvédik, így a szövetségesek szeptember 3-án ultimátumot, majd hadüzenetet küldtek Németországnak, nem volt már visszaút.

Böröndi logikája szerint tehát a korabeli franciák és britek hibáztak, mert nem engedték meg Hitlernek Lengyelország lerohanását. Amire Böröndi joggal hivatkozhatott volna, az az Adolf Hitler hatalomra jutását követő évek - mutat rá erre egyébként nagyon helyesen a hetedikes történelemkönyv. Itt lett volna mit megfogni; a szerző vastag betűvel szedte, jó, ha a gyerekek szó szerint bevágják: „A nyugati hatalmak nem léptek fel erélyesen Németországgal szemben.”