„Klubrádió
Reggeli gyors

Miért fegyverkezik Magyarország? – kérdezi az ukrán sajtó

13/10/2022 09:40

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Mit válaszolt Orbán Berlinben arra a kérdésre, hogy miért fenyegetnek kormányzati tisztviselők német és magyar cégeket, hogy adják el a tulajdonukat, különben adóellenőrzést kapnak? Magyarország jó eséllyel akár versenyképes szereplővé is válhat a fegyverpiacon, de Budapest egész Európában a leghatározottabban oroszpárti, így az ország felfegyverzése felvet pár kérdést, vélik Ukrajnában. Szijjártó nem csak az idei télre, hanem hosszabb távon is orosz gázt akar venni. Még két hónapot kapott a kormány, hogy bebizonyítsa, tud küzdeni a korrupció ellen. Nemzetközi lapszemle.

Tankok, páncélosok és rakéták: azaz miért fegyverkezik Magyarország címmel hosszú elemzést közölt az ukrán 24 TV csatorna. A szerző, Emal Nabi alaposan belemerült a Zrínyi 2026 elnevezésű haderőfejlesztési programba, azt írja, egyrészt a háború lehetősége nőtt meg, másrészt Magyarország eddig elsősorban Nagy-Britanniától, Németországtól vásárolt fegyvereket, de az osztrák Hirtenberger Defence Systems (HDS) cég felvásárlásával már saját fegyveripar kiépítésébe fogott – erről Ijgyártó István kijevi nagykövet beszélt az újságírónak.

Teljessé vált a szolnoki bázis H145M többcélú könnyű hel
 

 
Szolnok, 2022. február 1. Kálinger Roland tábori lelkész megszenteli az új helikoptereket a Mérföldkő a haderőfejlesztésben? Könnyű helikopter képességcél elérése című rendezvényen az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison. A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programban teljessé vált a szolnoki bázis H145M többcélú könnyű helikopterflottája, 2021 decemberében megérkezett a szolnoki bázisra a flotta utolsó, huszadik gépe. MTI/Mészáros János
Fotó: Mészáros János
 

 

Szakértők szerint annyira komoly a fegyvergyártási terv, hogy még exporttal is számol a kormány. Csakhogy Európa és a magyar gazdaság is gyenge lábakon állnak, az ország recesszió felé halad. Honnan lesz forrás ezekhez a fejlesztésekhez?

A kormányprogramban 300 millió euro értékben szerepelnek haditechnikai beszerzések, például 44 Leopard2-es tank megvásárlása. A szerző szerint a magyar termelési infrastruktúra, a minőségi árutermelés és a jól kiépített partneri kapcsolatok miatt az ország jó eséllyel akár versenyképes szereplővé is válhat a fegyverpiacon, de a cikk tele van kételyekkel is, hiszen Magyarország a háború kezdete óta nem nyújtott katonai segítséget Ukrajnának, sőt továbbra is kereskedelmi kapcsolatokat ápol Oroszországgal, és folyamatosan azon dolgozik, hogy enyhítse az EU Kreml elleni szankcióit - ami alapján Emal Nabi azt gondolja, hogy Budapest egész Európában a leghatározottabban oroszpárti, így érthető, hogy az ország felfegyverzése felvet pár kérdést.

Szijjártó Péter az „Orosz Energetika Hete” rendezvénysorozatára Moszkvába érkezett – írja a Tsragrad orosz portál. A magyar külügyminiszter a Gazprom elnökével, Alekszej Millerrel a fizetési halasztás feltételeit véglegesíti, és arról is tárgyal, hogy ne csak az idei télre, hanem hosszabb távon is tudjon az ország orosz gázt vásárolni, illetve arról tárgyalnak, hogy az eddigi szállítási útvonalat megváltoztassák, átirányítva a gázt a Török Áramlatba.

Daniel Freund uniós képviselő Berlinben azt mondta Orbán Viktornak a kerekasztal beszélgetésen, hogy őt német és magyar cégek is megkeresték, mert magyar kormányzati tisztviselők fenyegetik őket, ha nem adják el a kiszemelt cégeket, akkor adóellenőrzéssel vagy egyéb nyomásgyakorlással igyekeznek elérni a céljukat. A kormányfő minderre röviden reagált: ha ez így van, az bűncselekmény, és hívják a rendőrséget.

Brüsszeli diplomáciai forrásaira hivatkozva az AFP azt írta, hogy két hónappal, december 19-ig meghosszabbították a határidejét annak, hogy a magyar kormány teljesítse a korrupcióellenes feltételeket az EU-forrásokért cserébe. A határidő eredetileg október 18-a volt. 7,5 milliárd euró a tét,  az egyébként esedékes uniós támogatások 65%-a. Magyarországnak nagy szüksége van erre a pénzre, mert legalább 20%-os az infláció és zuhan a forint.

Johannes Hahn, költségvetési uniós biztos bizakodóan nyilatkozott: a magyar kormány által bemutatott 18 törvényi módosítás elfogadható, azokat azonban a gyakorlatba is át kell ültetni, és bizonyítani, hogy kivédik a korrupciót.