„Klubrádió
A lényeg

Korányi: A kormánypártok egyre nyíltabban használják a titkosszolgálatokat politikai célokra

27/01/2023 14:49

| Szerző: Klubrádió

„A kormánypártok egyre gyakrabban és nyíltabban használják a titkosszolgálatokat politikai céljaik eléréséhez” – fogalmazott az ellenzék külföldi kampánypénzeiről Korányi Dávid, az Action for Democracy (AD) elnöke, aki Karácsony Gergely főpolgármester és Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök tanácsadója is volt.

Szerdán hozták nyilvánosságra a titkosszolgálatok jelentését arról, hogy a korábban ismertté vált háromnál nagyobb, négymilliárd forintot meghaladó összeget utalt Magyarországra az AD és egy másik, az AD-hoz hasonló célokkal működő svájci alapítvány. Arra jutottak, hogy további 900 millió forint körüli összeg érkezett egy olyan kiadóhoz, amelynek portáljai aktív online kampányt folytattak az ellenzék mellett tavasszal.

A Rogán Antal miniszter alá rendelt új szuper-titkosszolgálat, a Nemzeti Információs Központ (NIK) szerint a 2022-es országgyűlési választási kampány idején Magyarországra utalt támogatás a választások befolyásolását szolgálta. Ez szerintük "egyértelműen Magyarország szuverenitásának megsértését jelenti", egyúttal felveti a vonatkozó magyar jogszabályok megsértésének gyanúját is. A NIK szerint az AD mögött "az amerikai Demokrata Párthoz közvetlenül kapcsolódó személyek állnak". 

Korányi Dávid közleményében azt írta: büszke arra, hogy szervezete - több más szervezethez, így az EU-hoz hasonlóan - a magyarországi demokrácia és a jogállamiság védelmét támogatja. Az AD a magyar és az amerikai törvényeket betartva, önállóan, befolyásolástól mentesen végzi munkáját. Politikai pártoknak vagy jelölti kampányoknak soha nem adtak támogatást. Az AD nemcsak Magyarországon, hanem a világon mindenhol aktív, ahol veszélyben látják a demokratikus értékeket.

Korányi visszautasítja, hogy a kormány a titkosszolgálatok mellett az adóhivalt és a rendőrséget is politikai célokra használja. A korábbi tanácsadó egyébként személyiségi jogi pert nyert a kormánypárti média több kiadványa ellen is.

Márki-Zay Péter, az ellenzék 2022-es miniszterelnök-jelöltje tavaly novemberben kijelentette: ha a CIA beavatkozott volna a választásba, "akkor Orbán Viktor börtönben lenne".

(via 444.hu)