„Klubrádió
A lényeg

Márki-Zay: Ha a CIA beavatkozott volna a választásba, akkor Orbán Viktor ma börtönben lenne

22/11/2022 16:05

| Szerző: Klubrádió

Márki-Zay Péter kedden hangsúlyozta, a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz érkezett támogatásból "nem kerültek párthoz" (pénzek), az MMM "csak nem pártos kampányt finanszírozott". Szerinte a szövetségesektől támogatást elfogadni nem hazaárulás, de hangsúlyozta: "ha a CIA beavatkozott volna a választásba, akkor Orbán Viktor ma börtönben lenne".

„Az áprilisi választás az utolsó kétségbeesett kísérlet volt Orbán Viktor leváltására, egy mission impossible” – mondta Márki-Zay Péter azon a sajtótájékoztatón kedd délután, amit azért hívtak össze, hogy tájékoztassanak arról, mit ígértek az 1,8 milliárdos amerikai támogatásért cserébe.

Márki-Zay szerint semmi olyat nem ígértek, ami ne szerepelt volna az ellenzék nyilvános választási programjában. A Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) vezetője azzal kezdte: „nekünk nincsenek titkaink a Fidesszel szemben, és mi mindennel elszámoltunk”.  A politikus arról is beszélt, kéri, hogy ne titkosítsák a titkosszolgálatok (erre a támogatásra vonatkozó) jelentéseit.

Ezek után felsorolta, az egyesült ellenzék kampányígéreteit, illetve programpontjait: Magyarország belép az Európai Ügyészségbe, megfékezik az inflációt, adómentessé teszik a minimálbért, kiutasítják az „orosz kémbankot”, megszüntetik a „végrehajtó maffiát”, és „vállaltuk, hogy hűséges tagjai leszünk az Európai Uniónak.” Hozzátette: mindenkinek ugyanazt ígérték, az Action for Democracy (A4D) által gyűjtött támogatás befizetőinek is (akik közül Márki-Zay senkit nem ismer). Korányi Dávid, az A4D vezetője korábban azt mondta: kizárólag a diaszpórában élő magyarok pénzéből támogatták Márki-Zayékat.

A politikus hangsúlyozta, az MMM-hez érkezett támogatásból „nem kerültek párthoz”, mozgalmuk „csak nem pártos kampányt finanszírozott”. Márki-Zay Péter szerint a szövetségesektől elfogadni támogatást nem hazaárulás, de hangsúlyozta, ha CIA beavatkozott volna a választásba, akkor Orbán Viktor ma börtönbe lenne.

Szerinte ha valaki befolyásolni akar egy választást, akkor nem a választás után utalja el a támogatást, hanem előtte. Annak idején „Orbán Viktor elfogadta Soros György támogatását, és nem tudjuk, hogy mit vállalt ezért cserébe” – jegyezte meg.

Kérdésre válaszolva Márki-Zay úgy fogalmazott: az amerikai támogatást dermesztőnek nevező Ungár Péter LMP-elnököt nem tartja ellenzékinek. Megjegyezte továbbá, hogy a pártok nem kérdezték meg őt erről a pénzről, ő pedig nem adott tájékoztatást a pártoknak a választás előtt külön erről a támogatásról.

(forrás: 24.hu)