„Klubrádió
A lényeg

A titkosszolgálatot is bevetették Márki-Zayék mozgalma ellen

26/10/2022 14:06

A rendőrség és az adóhivatal után már a magyar a titkosszolgálat is rászállt Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalmára, írja a Hvg.hu (a link az előfizetéses verzióra vezet) azután, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal a napokban levelet küldött a magyarországi bankoknak, amelyben felszólította őket, hogy listázzák ki azokat a tranzakciókat, amelyeket az Action for Democracy (AFD) kezdeményezett 2022. január 1-je óta.

Választás 2022 – Az Egységben Magyarországért eredményv?
 

 
Budapest, 2022. április 3. Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke (j) beszéde elmondása előtt az Egységben Magyarországért eredményváró rendezvényén, a Városligeti Műjégpálya épületében. MTI/Illyés Tibor
Fotó: Illyés Tibor
 

 

Az Action for Democracyt az Egyesült Államokban alapítottak a magyarországi választási kampány idején, és fél év alatt 2 milliárd forintot gyűjtött össze az ellenzék miniszterelnök-jelöltje által vezetett MMM-nek. A pénzekkel kapcsolatban az ellenzéki pártok is forszírozták, hogy a kampányra, vagy másra, Márki-Zay-nak küldték-e a pénzt, amivel Márki-Zayék szerint ők elszámoltak. Ezzel kapcsolatban Korányi Dávid, Karácsony Gergely főpolgármester városdiplomáciai főtanácsadója, az amerikai Action for Democracy hazai vezetője korábban azt írta: Márki-Zay Péter volt ellenzéki miniszterelnök-jelölt mozgalmát csak "a diaszpórában élő számtalan magyar által összeadott pénzből támogattuk".

A kormánypárti propaganda ugyanakkor hetek óta össztüzet zúdít a szervezetre (emiatt próbálják meghonosítani a dollárbaloldal kifejezést Rogánék), szerintük akár életfogytiglannal is büntethető hazaárulás, annak elhallgatása és tiltott kampányfinanszírozás vádja is felmerül, ha bebizonyosodik, hogy „a baloldal külföldről származó pénzeket használt fel a választási kampányban”, írja a lap.