„Klubrádió
A lényeg

Titkosszolgálati jelentés: találtak még csaknem egymilliárdot és egy svájci alapítványt az ellenzéki kampányban

25/01/2023 16:14

| Szerző: Klubrádió

A titkosszolgálatok és nyomozó hatóságok az ellenzék tavalyi kampányának külföldi pénzügyi támogatásai ügyében arra jutottak, hogy egy svájci alapítványon keresztül e célra további 900 millió forint körüli összeg érkezett egy olyan kiadóhoz, amelynek portáljai aktív online kampányt folytattak az ellenzék mellett tavasszal.

A frissített, januári, most titkosítás alól feloldott nemzetbiztonsági bizottsági tájékoztatók szerint a korábban ismert 3 milliárdos összegnél 160 millióval több pénz érkezett amerikai támogatásként a Action for Democracytól (AD) a tavalyi ellenzéki kampányba, javarészt Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalmához, vagyis “a pénzügyi támogatás végösszege 3 174 076 395 Ft”.

A Rogán Antal miniszter alá rendelt új szuper-titkosszolgálat, a Nemzeti Információs Központ (NIK) legújabb összegzése – amelyhez már saját vizsgálódásuk mellett felhasználták a Nemzeti Nyomozó Iroda és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal folyamatban lévő nyomozásának eddigi eredményeit is – szerint az AD-tól származó pénz 58 százaléka landolt az MMM-nél, kisebb része az eDemokrácia Műhely Egyesületnél, a maradékot pedig öt gazdasági társaságnak utalták át.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának január 20-i ülésén bemutatott NIK-tájékoztatás szerint az öt cég közül a legtöbbet, 1,08 milliárd forintot az Oraculum 2020 Kft. kapta, amely az Ez a lényeg néven működő portálok kiadója. Ez egyébként annyiban nem meglepő, hogy az Ez a lényeg aktív online kampányt folytatott az ellenzék javára a tavaszi kampányban.

Újdonság az eddig ismertekhez képest, hogy az Ez a lényeg kiadója a jelentés szerint nem az AD-től, hanem egy svájci bejegyzésű alapítványtól is kapott nagy összegű utalást, méghozzá 5 utalással összesen 887 millió forintot.

Vagyis a NIK összesítése szerint „az egységes ellenzék külföldi kampánytámogatása" már a 4 milliárd forintot közelíti, és új szálként bekerült a svájci alapítvány, amiről a dokumentum megállapítja, hogy “az alapítvány aktivitására, valós tevékenységére vonatkozóan nem lelhető fel nyílt forrásból hozzáférhető információ”.

A már korábban is sokat emlegetett, Korányi Dávidhoz köthető Action for Democracyről is ír a jelentés, amely szerint az "AD-t eleve felépített pénzügyi háttérrel, célhoz kötötten hozták létre”, és a szervezet mögött az amerikai Demokrata Párthoz közvetlenül kapcsolódó személyek állnak". Korányi Dávid korábban azt mondta, csak a diaszpórában élő magyarok pénzéből támogatták Márki-Zay Péter korábbi miniszterelnök-jelölt mozgalmát.

A NIK főigazgatója, Kovács Zoltán dandártábornok által jegyzett irat szerint a NIK összefoglaló értékelése arra jutott, hogy “a külföldi politikai szervezet által a magyar választások időszakában Magyarországra utalt támogatás a magyar választások befolyásolását szolgálta. Ez egyértelműen Magyarország szuverenitásának megsértését jelenti, egyúttal felveti a vonatkozó magyar jogszabályok megsértésének gyanúját is.” 

Maga Márki-Zay Péter pedig tavaly novemberben kijelentette: ha a CIA beavatkozott volna a választásba, "akkor Orbán Viktor börtönben lenne".

(forrás: hvg.hu)