„Köszönjük,
A lényeg

Titkosszolgálati jelentés szerint 3 milliárd forintot küldött Action for Democracy

23/11/2022 17:34

| Szerző: Klubrádió

Nem 1,8 milliárd, hanem 3 milliárd forintot küldött az Action for Democracy Magyarországra. Csak a Datadat-csoporthoz 1,5 milliárd forint jutott az összegből, egymilliárd pedig az Ez a lényeg nevű ellenzéki propagandalap kiadójához került.

Az Országgyűlés honlapján elérhető a Nemzeti Információs Központ (NIK) rövid tájékoztatója, amiben több új információ van az ellenzék tengerentúli támogatásáról – írta meg a 24.hu.

A Parlament nemzetbiztonsági bizottságának múlt heti ülésén mutatták be azt a titkosszolgálati jelentést, aminek egyes részeit – a bizottságot vezető jobbikos Sas Zoltán kérésére – feloldották a titkosítás alól. Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető és Márki-Zay Péter volt miniszterelnök-jelölt is ezt kérte.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, az Action for Democracyt az Egyesült Államokban alapítottak a magyarországi választási kampány idején, és fél év alatt 2 milliárd forintot gyűjtött össze az ellenzék miniszterelnök-jelöltje által vezetett MMM-nek

A beszámoló szerint a NAV és a rendőrség mellett a polgári titkosszolgálatok folytatnak vizsgálatokat az USA-ból érkező támogatások ügyében.

Az országgyűlési választás után derült ki, hogy az Action for Democracy 1,8 milliárd forinttal támogatta Márki-Zay Mindenki Magyarországa Mozgalmát. A februárban alakult, bevallása szerint demokratikus értékeket ápoló civileket és kezdeményezéseket támogató NGO ügyvezetője Korányi Dávid, aki Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadója volt a Városházán.

A jelentés szerint a pénzből az MMM kb. 1,4 milliárdot fizetett ki a közösségi médiás ügynökségként működő és tanácsadói feladatokat is ellátó Datadat-csoportnak. Az Action for Democracy ezen felül utalt az Oraculum 2020 Kft.-nek is 1 milliárd forintot, ami a jelentés szerint 324 milliót továbbutalt a DatAtadat Professionalnek, ami további 148 millió forintot is kapott az Action for Democracytől.

Az Oraculum 2020 Kft. az Ezalenyeg.hu kiadója, a tulajdonosa Páva Zoltán, aki már dolgozott az MSZP-seknek, őt is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel. Az Ezalenyeg.hu a választás előtt 227 millió forintot költött hirdetésekre a Facebookon.

A jelentésben az is áll, hogy egyértelmű a kapcsolat az Action for Democracy és az „Egyesült Államok kormányzata és nemzetbiztonsági közössége különböző szereplői közt” – foglalta össze a 444.