„Támogassa
A lényeg

Kocsis szerint férfias viselkedés volt, hogy lemondott a fideszes politikus, aki meg akarta vesztegetni a kutyapártos jelöltet

21/09/2023 15:30

| Szerző: Klubrádió

Hangfelvételek bizonyítják, hogy a Fidesz XVIII. kerületi jelöltje – aki később lemondott – egy helyi kutyapártos politikust próbált rávenni a választási részvételre, és ezért fizetni is hajlandó lett volna. Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető a lemondást úgy értékelte: "a hibája ellenére ez egy becsületes és férfias viselkedés volt. Csak elkövetett egy hibát, és levont egy helyes konzekvenciát belőle".

A kétnapos frakcióülés témáiról tartott tartott sajtótájékoztatót Kocsis Máté Fidesz- és Simicskó István KDNP-frakcióvezető. A Telex cikke szerint szóba került Lévai István Zoltán, Budapest 15. számú fideszes választókerületi elnöke, aki lemondott, miután kiderült, hogy fizetett volna a kutyapártos Aleva Mártának, hogy induljon a polgármester-választáson, mert ezzel megosztaná az ellenzéki szavazókat. Kocsis erről azt mondta: „A hibája ellenére ez egy becsületes és férfias viselkedés volt. Csak elkövetett egy hibát, és levont egy helyes konzekvenciát belőle”. Kocsis szerint Lévainak magának kell döntenie arról, hogy megtartja-e az önkormányzati posztját továbbra is, ő „életvezetési tanácsokat” nem akar adni. Kocsis szerint Lévai esete egyedi, de ha mégis akadna hasonló ember a frakcióban, a frakcióvezető reméli, hogy okul Lévai esetéből. (Aleva Márta a Klubrádiónak azt mondta: Lévai még egy lakást is felajánlott neki a XVIII. kerületben, hogy "komfortosabb legyen a kampányolás".)

Lévai egy kiszivárgott beszélgetésben azt mondta, megoszlanak a kutatásaik arról, hogy a Mi Hazánk elvisz-e a Fidesztől szavazókat. „Most nálunk a központban azt mondják, hogy jobb a Mi Hazánk, ha van, mint ha nincs”– fogalmazott. Kocsis nem hiszi, hogy a Mi Hazánk szavazatokat vinne el a Fidesztől, és szerinte a sugallatokkal szemben „semmilyen intézményes kapcsolatunk nincs a Mi Hazánkkal, ők a politikai ellenfeleink, nem szövetségeseink”.

Józsefváros és főpolgármesterség

Választási jelöltekről nem beszélt, de azt „kizártnak tartja”, hogy ő maga legyen a VIII. kerület polgármesterjelöltje (2009-től '18-ig már betöltötte ezt a posztot), bár szerinte Józsefvárost megint ellepte a kosz és a drogok, mióta Pikó András a polgármestere. Kocsis neve főpolgármester-jelöltként is felmerült, de szerinte ő a feje tetején is pöröghet, nem fog tudni válaszolni arra most, kit indít a Fidesz, mert még nem döntöttek erről. De bárki is lesz a jelöltjük, az Kocsis szerint "alkalmas és komoly ember lesz, aki rendet tesz Budapesten".

Korábban a józsefvárosi önkormányzat jelenlegi vezetése tett feljelentést, amiért szerintük a korábbi, Kocsis Máté-féle vezetés egy több százmillió forintos értékű korrupciós ügybe keveredett. Ebből szerintük 96 millió forint Kocsis Máté egyik bizalmasának cégéhez került. Erről Kocsis azt mondta, „nálam kereshetnek korrupciós ügyeket, amennyit akarnak”, de nem fognak ilyet találni.

"Minden bűnt meg lehet bánni"

Az sem dőlt még el, hogy Varga Judit lesz-e az EP-listavezetőjük a jövő évi választásokon, de az ő tudását, képességeit és kapcsolatrendszerét használni kell, mert az nélkülözhetetlen.

Hogy van út a DK-ból a Fideszbe? – kérdezték Kocsistól azzal kapcsolatban, hogy egykori DK-s lett a Fidesz új szegedi elnöke. „Minden bűnt meg lehet bánni”, felelte Kocsis. Ugyanakkor azt is mondta, hogy kétségkívül szokatlan.