„Támogassa
Reggeli gyors

XVIII. kerületi kutyapártos: Egy lakást is ajánlott a fideszes Lévai, hogy nekem kényelmesebb legyen

19/09/2023 13:33

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Hétfőn járta be a sajtót, hogy a XVIII. kerületi fideszes polgármester aspiráns ötmillió forinttal támogatta volna meg a kutyapártos Aleva Mártát, ha elindul a jövő évi választásokon. Nem újdonság, hogy a Fidesz különböző módszerekkel igyekszik befolyásolni a verseny kimenetelét, az viszont ritka, hogy erről hangfelvétel készül. Alevát mégsem a megkörnyékezése lepte meg elsősorban, hanem az, hogy a fideszesek "nem kapnak elég pénzt Orbántól", ha valaki nem ismer "egy helyi vállalkozót, akinek elköteleződik, akkor nem lehet polgármester" – mondta a Reggeli gyorsban.

2023. szeptember 19. Reggeli gyors - részlet Aleva Márta 2023.09.19.
15:03
00:00

A XVIII. kerületi fideszes polgármester aspiráns, Lévai István Zoltán ötmillió forinttal támogatta volna meg a kutyapártos Aleva Mártát, ha elindul a jövő évi választásokon – annak reményében, hogy ezzel gyengíti az ellenzéki jelöltet, megosztja a szavazatokat – számoltunk be hétfőn a Válasz Online cikke alapján.

Nem újdonság, hogy a Fidesz különböző módszerekkel, köztük kisebb pártok támogatásával próbálja befolyásolni a választásokat. Erről az esetről azonban hangfelvétel is készült. Aleva a Válasz Online-nak elmondta, részben azért vállalta, hogy több találkozón is részt vesz Lévaival, mert kiváncsi volt, pontosan hogyan zajlanak ezek a háttéralkuk, részben pedig azért, hogy a nyilvánosság is ráláthasson, hogy megy ez.

Aki régóta van a fideszes rendszerben, az nem tudja elképzelni, hogy valaki ne akarna beülni mondjuk egy képviselőtestületbe, úgy, hogy nem nagyon csinál ott semmit. Ha még beül egy bizottságba is, akkor már kb. havi egymilliót visz haza, az egy kényelmes élet – magyarázta Aleva a Reggeli gyorsban, miért gondolhatta Lévai, hogy simán megvesztegetheti. Annyira rendszerszintű a korrupció, hogy ezért nem volt meg az a kép, hogy valaki ezt nem fogadja el. Nem hiszem, hogy érti, hogy ezzel baj van. Még egy lakást is felajánlott a XVIII. kerületben, hogy nekem komfortosabb legyen a kampányolás – tette hozzá. Egyébként azt gondoltam, amikor a hangfelvételeket készítettem, hogy nyilván a másik fél is így tesz, hogy később ezzel tudjon majd zsarolni – mesélte.

 
Aleva Márta
 
Forrás:
Facebook
 

Mivel lehetett rólam tudni, hogy Hadházy Ákossal kapcsolatban vagyok, ezért Lévai időről-időre küldözgetett nekem olyan gyanús ügyeket, amelyekben a baloldal érintett és érdemes lehet utána járni. Félreértette, hogy mi haverkodunk – mesélte Aleva az előzetes kapcsolatukról. (Emlékezetes, a független országgyűlési képviselő Hadházyt, aki korrupciós ügyek feltárásáról ismert, 2021-22-ben a kutyapárt is támogatta az elő- illetve a választási kampányban.)

Aleva azt reméli, hogy talán elrettentő hatása lesz a leleplezésnek. "Hogy egy ilyen ajánlat kiderülhet, talán arra készteti majd a szereplőket, hogy százszor is meggondolják, hogy belemenjenek-e ilyen ajánlatokba" – mondta a kutyapárt tagja. Talán a párttársaimat is kevesebbet zaklatják majd korrumpálási kísérletekkel – tette hozzá.

Nem lepte meg Alevát a megkörnyékezése. Számtalan esetben előfordult, hogy kutyapártosoknak fideszesek jelezték, hogy "bármiben szívesen segítenek" nekik. Az is gyakori, hogy az ajánlóívekkel kínálnak segítséget. "Abban, hogy minden körzetben meglegyen az aláírás, úgy tudok segíteni, hogy nem ugyanazok írják alá, akik a Fidesznek aláírtak" – idézte a Válasz Online a Lévai és Aleva találkozóján elhangzottakat.

Felmerül a kérdés, honnan lett volna pénz Aleva lefizetésére? Egy helyi vállalkozó – akinek a kutyapárt tagjának megfogalmazása szerint "volt elég esze, hogy nem jöjjön el a találkozóra" – állta volna a cechet. Persze ez aprópénz ahhoz képest, amit mondjuk abba kell beletolni, hogy valaki az igazából támogatni vágyott jelöltnek érdemi segítséget nyújtson, az nagyságrenddel nagyobb zsebbenyúlást jelent – magyarázta Aleva a rádióban. 

"Nekem az volt a nagyon megdöbbentő", hogy a fideszes jelöltek nem kapnak pénzt, vagy legalábbis messze nem eleget Orbántól. "Ha nem ismer helyi vállalkozót, aki finanszírozza, akinek elköteleződik és majd szívességeket kell tennie, akkor nem lehet polgármester" – mondta a kutyapárt tagja.

Kedden Lévai lemondott a 15. számú Országgyűlési Egyéni Választókerület elnökségi tisztségéről, Fidesz párttagságát pedig megszüntette – derült ki a párt honlapján megjelent közleményből.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Aleva Mártával
2023.09.19., kedd, 7:47
Riporter: Dési János