„Támogassa
A lényeg

Karácsony kivizsgáltatja, hogyan tüntethették ki a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját

14/02/2024 08:26

| Szerző: Klubrádió

A 2015-ben adott Bárczy István-díjat egyébként 2019-ben a főpolgármester javaslatára vonták vissza.

„Azonnali belső vizsgálatot rendeltem el annak kiderítésére, hogy a fideszes városvezetés idején ki, miért, és milyen információk birtokában döntött a 2013-ig fővárosi fenntartásban működtetett bicskei gyermekotthon pedofil bűncselekményekért később elítélt vezetőjének fővárosi kitüntetéséről” – írja Facebook-oldalán Karácsony Gergely.

A főpolgármester azt írja, a 2015-ben adományozott Bárczy István-díjat megválasztása után, 2019-ben a Fővárosi Közgyűlés az ő javaslatára visszavonta.

V. János, a bicskei gyermekotthon igazgatója azután kapott kitüntetést a fővárostól, hogy korábban már nyomoztak ellene szexuális zaklatás gyanújával. Erről feljegyzés is készült a fővárosi önkormányzatnál, de nem történt semmi: 2015-ben tehát kitüntette a főváros V. Jánost, akit aztán végül pedofil bűncselekményekért 8 év fegyházra ítéltek – emlékeztet a Telex.

A Telex birtokába került felterjesztésben Bagdy Gábor volt KDNP-s főpolgármester-helyettes azt írta, V. János igazgató „úttörő szerepet vállalt az állami gondoskodásban élők egyéni, személyre szabott megsegítésében”. A Bárczy István-díjat végül

Szentkirályi Alexandra adta át neki.

Tarlós István volt főpolgármetser azt mondta lapnak:  2015-ben még senkinek sem volt fogalma arról, hogy egy év múlva újabb nyomozás indul a bicskei igazgató ellen, sőt, emlékei szerint a kitüntetést Karácsony Gergely is megszavazta képviselőként, ő pedig ezeket az évente több tucat embernek adományozott kisebb díjakat be se kérte ellenőrzésre, így azt se tudta, ki a bicskei igazgató – írták.

A Bárczy István-díjat 2009-ben alapította a Fővárosi Közgyűlés, 2010-ben adták át első alkalommal. A kitüntetés a közoktatási és gyermekvédelmi intézmények azon munkatársai részére adományozható, akik hosszú éveken át kiemelkedő teljesítményükkel hozzájárultak a jövő generációjának neveléséhez, oktatásához, képzéséhez és ezáltal a főváros fejlődéséhez.