„Köszönjük,
Esti gyors

Karácsony: A kormány becsapta a budapestieket, az országot, de még egyes munkatársait is

6/09/2023 21:48

| Szerző: Klubrádió

A kormány elkaszált több budapesti fejlesztést, Karácsony Gergely főpolgármester szerint ezzel becsapták a budapestieket, akiknek azt üzenték, hogy a kormánynak fontos a város fejlesztése, becsapták az egész országot, mert olyan beruházásokról van szó, amelyek legalább a közép-magyarországi régiónak, de akár az egész országnak fontosak lehetnek, és azokat az egykori munkatársaikat is, akik őszintén hittek abban, hogy van valódi elkötelezettség a tervek mögött.

2023. szeptember 06. Esti gyors / részlet, Karácsony Gergely (23.09.06.)
08:09
00:00

Szerda reggel jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy sok budapesti beruházást kaszál el a kormány, ráadásul olyanokat, amelyeknek a tervezésére is milliárdokat költöttek. Köztük van a centrumkórház megközelíthetőségének fejlesztése is. Erre Karácsony Gergely úgy reagált: minden hazugság volt, amit a kormány az elmúlt években ígért a budapestieknek.

A főpolgármester az Esti gyorsban azt mondta: váratlanul nem érte ez a döntés, mert voltak előjelei, már cikkezett a sajtó arról, hogy Lázár János miniszter miket kaszál el. De hozzátette: lehiggadva se sokkal jobb a helyzet, mintha indulatból nézné mindezt. A kormány a 2019-es önkormányzati és a 2022-es parlamenti választás előtt elárasztotta a nyilvánosságot látványtervekkel, nagy budapesti beruházásokkal, úgy csinált, mintha verseny lenne a főpolgármesteri hivatallal, hogy ki szeretné jobban fejleszteni Budapestet. Ő ezt nem bánta, mert úgy vélte, minden jó, ami Budapesten épül és hasznos, függetlenül attól, hogy ki hajtja végre ezeket a beruházásokat.

De akkor is az volt az érzése, hogy ez a látványtervek csatája, csak a nyilvánosságban akarnak pozíciót felvenni, ma pedig végképp kiderült, hogy emögött nem volt őszinte kormányzati szándék. Hangsúlyozta: becsapták a budapestieket, akiknek azt üzenték, hogy a kormánynak fontos a város fejlesztése, becsapták az egész országot, mert olyan beruházásokról van szó, amelyek legalább a közép-magyarországi régiónak, de akár az egész országnak fontosak lehetnek és azokat az egykori munkatársaikat is, akik őszintén hittek abban, hogy van valódi elkötelezettség a tervek mögött.

A Galvani-híd terve
 
A Galvani-híd látványterve
 

Az olimpiai pályázattal kapcsolatban azt mondta: „sűrűsödési pont” volt az úgynevezett Déli városkapu program, de abból csak az atlétikai stadion épült meg eddig, ami főpolgármesteri szempontból a legkevésbé tűnik lényegesnek. Nagyon fontos lett volna egy új híd, a kormányoldal a Galvani hidat preferálta volna, ezt ők támogatták, de a pesti oldalon a kiserdő letarolásának veszélye merült fel, ezért alternatív útvonalat javasoltak Albertfalva felé. Az említett dél-budai centrumkórháznál pedig a főváros felajánlott jobban megközelíthető területeket, tehát voltak szakmai viták, de ez apróság ahhoz képest, hogy van-e valódi szándék a megépítésükre.

Ha összeszámolnánk, hogy mennyit költött a kormány ezeknek a tervezésre, látványtervekre, az nagyon sok milliárd forint lenne. Mivel a kormány nem úgy döntött, hogy elhalasztja (adott esetben európai uniós pénzekre "vagy Godot-ra" várva) ezek többségét, hanem azt mondta, hogy soha nem épülnek meg, Karácsony inkább politikai arcél kialakítását látja, mondván, mondván, most jön a vidék. De persze ott is sorra zárja be az állam a MÁV-mellékvonalakat – jegyezte meg. Vagyis szerinte arról van szó, hogy a kormány megbünteti Budapestet, a "bűnös nagyvárost", mert "volt mersze az ellenzékre szavazni" a parlamenti választáson is.

A dél-budai centrumkórház helyszíne
 
 Itt lehetne a dél-budai centrumkórház, az M7 és az M1 autópálya közös szakasza melletti Dobogó nevű területen. A kép 2018. július 31-én készült. Fotó: MTI/Mohai Balázs

A centrumkórházat már 2022 óta építeni kellene, '26-ban átadni. A koncepció mögött sok igazság van a főpolgármester szerint, a régi kórházak épületeit nehéz üzemeltetni, nagy lenne a beruházási igény ott is. Amellett lehet felhozni érveket, hogy az egész régiót kiszolgálja egy új intézmény egy zöldmezős beruházásban. De nyilván ellene is lehet érvelni, például azzal, hogy egy kormányközeli vállalkozó kezében volt a terület, tőle került az államhoz, és nem vezet oda közösségi közlekedés, nagyon nehezen megközelíthető. Megismételte, alternatív helyszínként felajánlottak a kelenföldi pályaudvarhoz közeli, fővárosi tulajdonban lévő területeket.

Jelezte: nyilván ennek a beruházásnak a sorsát az pecsételte meg, hogy a kormány eddig nem jutott hozzá a koronavírus-járvány miatti helyreállítási alapból igényelhető pénzhez (amit a legtöbb EU-tagállam már költ). A közfejlesztések tanácsában hihetetlen, csilli-villi terveket látott erről a kórházról, amelyeken hollywoodi sztárnak kinéző ápolónők fotóit mutogatták szuper épületek mellett, és ezek a tervek biztos nem voltak olcsók – fogalmazott Karácsony Gergely.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2023. szeptember 6., szerda 18:15
Műsorvezető: Szénási Sándor