„Köszönjük,
A lényeg

Írásban is megerősítette a kormány, hogy betartják az atlétikai vb kapcsán kötött megállapodást a fővárossal

11/08/2023 13:27

| Szerző: Klubrádió

A főpolgármester azt írta, nincsenek illúziói, és tisztában van vele, mennyi munka kell még ahhoz, hogy ezek a források ténylegesen meg is érkezzenek.

Karácsony Gergely elfogadja a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke, Sebastian Coe meghívását, és részt vesz az atlétikai vébé egy hét múlva esedékes megnyitóján – jelentette be a főpolgármester. 

Karácsony azt írta, hogy csütörtök este lezárultak azok a tárgyalások, amelyek az atlétikai világbajnokság megrendezésének feltételeit tartalmazó Főváros-kormány megállapodás érvényre juttatását célozták. A főpolgármester azt szorgalmazta a 2019 óta húzódó egyeztetéseken, hogy a világesemény egy városfejlesztési koncepció része legyen, ami a budapestiek egészségét szolgálja.

Az eredeti megállapodás, illetve tervezet értelmében Ferencvárosban a tömegsport céljait szolgáló sportpark épül, öt éven át 10 milliárd forint fejlesztési támogatást kapnak a kerületi egészségügyi intézmények a kormánytól, amiből működni tud egy új fővárosi CT/MR program.

Végül most csütörtökön a főváros és a kormány megkötötték az egyezséget:

"Gulyás Gergely miniszter úr tegnap éjszaka Miniszterelnök úr felhatalmazásával írásban is megerősítette, hogy a kormány betartja a megállapodást. Azoknál a projekteknél, ahol félbemaradtak a beruházások soron kívül megkötésre kerülnek a szükséges szerződések, és a megállapodásból hátralévő keret felosztása kapcsán pedig megindulnak a szakmai egyeztetések."

A főpolgármester azt írja, nincsenek illúziói, és tisztában van vele, mennyi munka kell még ahhoz, hogy ezek a források ténylegesen meg is érkezzenek, sőt: "...azt is tudom, hogy a választásig tartó egy évben a kormányoldal minden eszközzel sanyargatni fogja a várost és a városvezetést" – szerinte viszont most Budapestnek és Magyarországnak is érdeke, hogy ha belevágtunk, akkor legyen sikeres a világbajnokság.