„Köszönjük,
A lényeg

Karácsonyt akarta támadni a gyomokkal a kormánypárti lap, de véletlenül állami területet mutatott be elrettentő példaként

2/09/2023 15:17

| Szerző: Klubrádió

Visszafelé sült el a lejáratókampány.

A Fidesz-közeli médiaalapítvány, a KESMA / Mediaworks alá tartozó Metropol augusztus közepén indított versenyt olvasóinak és amatőr vagy profi fotósoknak abban, hogy ki tudja a leglátványosabb fényképet készíteni egy olyan területről Budapesten, amit gondozatlansága miatt ellepett a gaz. Ezzel eredetileg a főpolgármestert, Karácsony Gergelyt akarta lejáratni a lap egy propagandakampányban azzal a mottóval, hogy „Budapest a gyomok fővárosa”.

Azonban hiába volt háromfős zsűrijük, nem sikerült olyan helyszínt díjazniuk, ami valóban a Karácsony Gergely vezette főváros tulajdonában lenne – írja Bardóczi Sándor főtájépítész a Facebook-oldalán.

A gyomos pályázaton első helyezést elért fotó ugyanis az új atlétikai stadionról készült a budai oldalról, azonban Bardóczi szerint a győztes területnek „a Közép-Duna-Völgyi Vízügyi Igazgatóság a kezelője, karbantartója. Köze nincs a fővároshoz! Állami tulajdon! Skandallum! A Duna szégyent hozott az Atlétikai Világbajnokságra, mert apadni méltóztatott, és partján pionír vízparti növények szökkentek szárba nem megengedhető módon és időben. Mindig csak a baj van ezzel a fránya természettel, ugye? Ha én Metropol lennék, lehet hogy meg is korbácsoltatnám a Dunát, biztos, ami biztos.”

A második helyezettnél sem sikerült eltalálni a tulajdonost, a Köki melletti fotó ugyanis „a X. kerületi (egyébként fideszes vezetésű – a szerk.) Önkormányzat fenntartásában lévő zöldfelületet ábrázol a kerület tulajdonát képező parkolóban. Tehát az sem fővárosi terület. Ciki” – írja Bardóczi.

„A fotókat készítőknek nyilván nem kell tudniuk azt, hogy melyik terület kihez tartozik a városban, de ha egy újság ennyit dolgozik egy projekten, hogy bebizonyítsa: minden körülmények között a fővárosi önkormányzat, és az általa kezelt mindössze 28 hektár extenzívebben fenntartott méhlegelő program a hibás a mindenért is, miközben ez az 5%-át teszi ki az általunk fenntartott 6 millió négyzetméter gyepnek, akkor legalább lehetne egy kicsit felkészültebb” – írta a fővárosi önkormányzat főtájépítésze, aki ironikus hangvételű Facebook-bejegyzésében több olyan budapesti területet is a Metropol figyelmébe ajánlott, amelynek állami szerv vagy a fővárostól független közműcég a kezelője, és évek óta belepi a gyom.