„Támogassa
A lényeg

Karácsony Gergely fizetési felszólítást küldött Lázár Jánosnak

16/08/2023 16:32

| Szerző: Klubrádió

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere levélben kéri Lázár János építési és közlekedési minisztert, hogy juttassa el a fővárosnak a Lánchíd felújítására ígért 6 milliárd forintos hozzájárulást.

Karácsony Gergely ezt már megelőlegezte: június végén Orbán Viktornak üzent levélben, azt írta, nem átall fizetési felszólítást küldeni Lázár Jánosnak, ha nem fizeti ki a beígért 6 milliárd forintot.

A főpolgármester Facebookon posztolta az írást, amelyet hivatalos úton is eljuttatott a miniszternek. A budapestiek akaratát a Budapesti Lakógyűlés szavazataira alapozza, a résztvevők 80 százaléka voksolt arra, hogy maradjon meg az új forgalmi rend. (Igaz, a jogosultak 9 százaléka, 136 ezer ember adta le szavazatát.)

Karácsony arra is kéri Lázárt, hogy tegyen eleget a kormányzati ígéretnek – ezzel a budapestiek ugyancsak egyetértettek a szavazáson – miszerint 6 milliárd forinttal hozzájárul a Lánchíd felújításához a kormány.

A hatmilliárd forintos támogatás elmaradásáról már tavaly decemberben írtunk, amit Karácsony annak ellenére kér, hogy a kormányzattal kötött megállapodás része volt, hogy a beruházás megkezdésétől számított másfél éven belül újra tudják az autósok használni azt. A főpolgármester a budapestiek érdekeire hivatkozva várja a kormánytól, hogy a híd maradjon autómentes, a pénzt pedig juttassa el a fővárosi polgároknak a kabinet. A Budapesti Lakógyűlésen a város kétmillió lakosából 136 ezren vettek részt.

A főpolgármester Facebook-posztjában azt írta: „Bízom benne, hogy ezáltal lezárul egy méltatlan vita a Lánchídra megállapodott kormányzati hozzájárulás kapcsán, és közösen lehetünk büszkék arra, hogy a 150 éves Budapest és egyben Magyarország történelmi szimbóluma megújult.”