„Támogassa
A lényeg

Jövőre már egy árva fillért sem kap a Szépírók Társasága az államtól

31/10/2023 14:12

| Szerző: Klubrádió

Miután tavaly már harmadára csökkentették a Szépírók Társasága támogatását, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Szépirodalom Kollégiuma az idén úgy döntött, a 2024-es évre indoklás és fellebbezési lehetőség nélkül megszünteti a szervezet támogatását – írta az írószervezet közleményét idézve az Index.

"A döntést nehezen tudjuk máshogy értelmezni, mint a hazai független irodalmi-kulturális civil közösség elleni, a független színházak kivéreztetéséhez hasonló egyértelmű és nyílt politikai támadásként, elhallgattatási szándékként. Tagjaink: a könyvkiadásban, a recepcióban és az irodalom népszerűsítésében évente publikációk ezreivel jelen levő magyarországi és határon túli szerzők maradnak így önképviseleti lehetőség nélkül" – áll a közleményben.

 
Szépírói Díjak átadása 2023 október 28-án. Forrás:
Szépírók Társasága
 

A szervezet már tavaly is adománygyűjtő kampányt indított, amikor csökkentették a támogatást. A Szépírók Társasága több kultúrpolitikai ügyben is megnyilvánult az idén: a társaság elnöke, Kukorelly Endre júniusban nyilvánosan bírálta az állami kulturális díjak odaítélését. Akkor úgy fogalmazott, hogy még a legsúlyosabb Rákosi- vagy sztálinista időkben is korrektebb volt az állami díjazás, mint napjainkban.

Az NKA számtalan döntése felháborodást keltett immáron a konzervatív értékeket vallók körében is. Ez is közéjük tartozik. Nincs olyan idióta magyar író és irodalmár, aki azt gondolná, hogy jó egy hasznosan és felelősen működő szervezetet ellehetetleníteni – mondta érdeklődésére Háy János író.