„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kukorelly Endre: Mezey Katalin a saját sértődöttségét veri le az írótársadalmon

19/06/2023 19:47

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Kukorelly Endre egy interjúban bírálta Mezey Katalint és az állami díjak rendszerét. Ennek következtében – Bolgár György szerint pártállami időket idéző módon – a Magyar Írószövetség felszólította az írót, hogy kövesse meg Mezey Katalint, s rajta keresztül a Kossuth- és Széchenyi-díj-bizottságot. Kukorelly a Megbeszéljük című műsorban tisztázta, hogy nem Mezey Katalin személyével van problémája, hanem azzal, hogy Mezey az egyetlen irodalmár a Kossuth-díj-bizottságban, és a igazságtalanul és méltánytalanul dönt a díjazottak személye felől.

2023. június 19. Megbeszéljük-részlet (2023.06.19) Kukorelly Endre
14:00
00:00

"Nekem azzal van bajom, hogy ebben a mostani szisztémában pont szegény Mezey Katalint kellett kinevezni ilyen fontos pozícióval, aki egyébként általam méltányolt és akceptált okoknál fogva egy sértődött ember, és tulajdonképpen az történik, ezt kell mondjam fájdalmasan, hogy kvázi leveri az írótársadalmon, azokat a sértettségeket, amiket őneki el kell szenvednie" – fogalmazott Kukorelly Endre József Attila-díjas magyar író, költő, újságíró. Hozzátette, Mezey Katalin Kossuth- és József Attila-díjas prózaíróval személyesen nincs baja, korábban kollegiális viszonyban voltak.

Kukorelly bevallotta, hogy a a sértődöttség, a fájdalom, a frusztráció az tőle sem áll távol, ezért empatikusan kezeli, ha máshol látja ugyanezt. Ugyanakkor, szerinte olyan embernek nem szabadna fontos pozíciót vállalnia, aki nem képes uralkodni és felülemelkedni a sértődöttségén. Kukorelly úgy látja azonban, hogy ez a téma nem egy hatalmas dolog, mivel csak pár száz embert, az irodalmárokat érinti.

A műsorvezető, Bolgár György erre úgy reagált, hogy az irodalom kérdése mégiscsak a napokban lett érdekes, mikor a Mathias Corvinus Collegium (MCC) megszerezte Libri kiadói hálózatát, ezzel pedig áttételesen a magyar könyvkereskedelem és a magyar irodalom fölötti ellenőrzés jelentős részét. Kukorelly szerint a Fidesz ismét azt a taktikát viszi véghez, hogy a saját hatalma megvédése érdekében elfoglal egy infrastruktúrát. A Libri illeszkedik az Opera, a Nemzeti Színház, az SZFE és a filmgyártás sorába – tette hozzá.

Az író a civil cselekvésben látná az alternatívát. "Tessék kiadót csinálni, tessék terjesztő vállalatot csinálni saját pénzből, mindenki dobjon össze 50 forintot és csinálni valamit. Vagy pedig akkor még el kell foglalni ezeket az infrastruktúrákat, és olyan arcot vágni, mintha mi sem történt volna" – fogalmazott.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük.../interjú Kukorelly Endrével
2023.06.19., hétfő 16:45
Riporter: Bolgár György