„Támogassa
A lényeg

Arc nélkül maradt az ARC kiállítás kormánypárti másolata

28/06/2022 20:27

| Szerző: Klubrádió

A "Nemzeti (H)arc” néven – 15 milliós NKA-támogatásból készülődő az ARC-kiállítás kormányközeli kiadása végül nem valósult meg, a szervezőknek a támogatást is vissza kellett fizetniük.

Tavaly augusztusban az Azonnali.hu számolt be róla, hogy a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 15 milliós – meghívásos – pályázatának támogatásával, kormányközeli zsűritagokkal szerveződött az ARC-kiállításhoz nagyon hasonló művészeti program. A kiállítás végül nem valósult meg, a szervezőknek a pályázaton nekik ítélt támogatást is vissza kellett fizetniük – írja a hvg.hu.

A Nemzeti (H)ARC névre keresztelt pályázatra történelmi plakátokat vártak a Honfoglalástól 1956-ig bezárólag. A mobil kiállításon olyan alkotásokat szerettek volna bemutatni, amelyek "összekötnek és rámutatnak a magyarsághoz társítható pozitív tulajdonságokra”. A kezdeményezés weboldala szerint a pályaműveket egy háromfős zsűri értékelte volna: Mező Gábor, a Pesti Srácok újságírója, Borvendég Zsuzsanna, a Magyarságkutató Intézet tudományos munkatársa, valamint Szerényi Gábor grafikus.

 

Időközben azonban eltűnt a projekt weboldala és Facebook-oldala is. A hírportál NKA-nak küldött kérdéseire érkezett válaszokból kiderül, hogy végül az egész meghiúsult.

A lap megkeresésére Sztamenits Adrienn, az NKA alelnöki kommunikációs szakértője közölte: "A pályázat végül nem valósult meg, melynek tényéről a pályázó a határidő lejárta előtt értesített bennünket”. Hozzátette: ilyenkor a támogatást – ha azt már kiutalták – vissza kell fizetni. Jelen esetben ez történt. A kulturális alap munkatársa elmondta, a pályázó visszafizette a támogatást, a pályázatot lezárták.