„Klubrádió
A lényeg

Három éve nem reagál az orosz metrókocsigyártó

6/09/2022 08:09

Álla a 3-as metrókocsik miatt indított per, mert a Népszava szerint a periratokat az orosz metrókocsigyártó Metrowagonmash már három éve nem veszi át. A BKV emiatt nem juthat pénzhez a kötbérből. A lap szerint 14 milliárd forintról van szó, de a követelést gyakorlatilag lehetetlen behajtani.

Sajtótájékoztató a felújított metrószerelvényekről
 
3-as metró a járműtelepen
 
Budapest, 2020. január 22. A 3-as metró felújított szerelvényei a BKV Kőér utcai járműtelepén, ahol sajtótájékoztatót tartott a kocsik műszaki állapotáról Héri József, a BKV Metró Üzemigazgatóságának vezetője 2020. január 22-én. MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
 

 

A pert 2019 februárjában indította a BKV a 3-as metróvonalon közlekedő metrókocsik korszerűsítése miatt. Emlékezetes, hogy a felújításra Oroszországba küldött metrókocsik eltűntek, és a Metrowagonmash "meglehetősen silány minőségű" újragyártott kocsikat adott vissza, holott 219,2 millió eurós szerződés nem erről szólt. A perindítás óta eltelt 3 és fél év alatt még csak a periratokat se vették át, írja a lap, ami szerint az ügy dokumentumait az Igazságügyi Minisztérium Nemzetközi Magánjogi Főosztálya 2019. április 15-én továbbította az illetékes orosz hatóságnak.

„Az elmúlt fél évben a bíróság a keresetlevél és mellékleteinek kézbesítésével kapcsolatban két eltérő tartalmú választ kapott az alperestől, amelyből nem állapítható meg a szabályszerű kézbesítés megtörténte, ezért a bíróságnak ismételten meg kell kísérelnie a keresetlevél és nagy számú mellékleteinek kézbesítését” - írta a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya.

A főváros emiatt 14 milliárd forintos állami támogatást kért, de egyelőre választ sem kaptak az Orbán-kabinettől, írja a Népszava.