„Klubrádió
A lényeg

Új kocsikat kaphatott a 3-as metró

21/01/2020 07:50

| Szerző: Népszava

Elismerte a BKV egyik vezetőségi tagja, hogy lényegében új kocsik érkeztek a 3 -as metróhoz, a régi szerelvények szerződésben vállalt felújítása helyett- számolt be a Népszava. A lap szerint ennek azért van jelentősége, mert ha eleve új metrókocsira írták volna ki a közbeszerzést, akkor az orosz gyártó korszerűtlen szerelvényei labdába sem rúghattak volna.

Mint írják, a BKV igazgatótanácsi (IT-) ülésén véletlen elszólásként hangzott el az információ, miszerint a kocsik közötti átjárók ajtajain kívül semmi nem maradt a 3-as metró régi, felújításra küldött szerelvényeiből. A rendkívüli ülést a DK két delegáltjának kezdeményezésére, a több metrókocsit érintő rozsdásodás miatt hívták össze a közelmúltban.

A cikkben az áll: a BKV metrókocsi-felújítási tenderét 2015-ben megnyerő orosz Metrovagonmas az első három kiszállított szerelvény szétszedése után arra jutott: azok annyira szétrohadtak, hogy nem érdemes a javítással bíbelődni és inkább új kocsiszekrényeket gyártanak, az IT megnyugodhat, azok nem fognak rozsdásodni. Az egyik tanácstag kérdésére, miszerint, ha a kocsiszekrény, a hajtás, a fékrendszer, a forgóváz, az „elektromos csatlás”, vagyis gyakorlatilag minden lényeges elem új, akkor mi van ezekben a kocsikban a régiekből? Mitől felújítottak és nem újak? A kérdés jelentősége jogi, pénzügyi és talán büntetőügyi szempontból is nagy: ha a tendert új szerelvényekre írták volna ki, nem pedig felújításra, akkor a Metrovagonmas európai piacon korszerűtlennek számító járművei labdába sem rúghattak volna.

A kérdésekre a BKV menedzsmentje először azt válaszolta: a járműveken található AVR vontirányítási rendszer régi. Ez igaz, csakhogy a vonatirányítás rendszer fedélzeti egységeit a Népszava információi szerint ki se vitték, Budapesten szerelték le a kiszállítás előtt, majd fel a visszaérkezés után a kocsikra. Második nekifutásra a BKV illetékesei a kocsik közötti átjárók ajtaját említették régi elemként. Erre az egyik IT-tag felhívta a figyelmet, hogy a régi ajtók kulccsal nyíltak, az újak pedig távirányítással. Mindezzel a BKV menedzsmentje gyakorlatilag elismerte azt, amit a metrókocsik visszaérkezése után az azóta bezáratott Népszabadság már 2016-ban megírt: a Metrowagonmash nem a kiküldött szerelvényeket újította fel, hanem zömében újakat szállított. A BKV mostani közlése értelmében a Budapesten futó 37 orosz metrószerelvény 222 kocsija közül csak az első három – prototípusként visszaszállított – szerelvény 18 kocsija számít felújítottnak, a többi új, de korszerűtlen jármű.

Tarlós István, Budapest előző főpolgármestere hivatalosan semmit nem kívánt erről mondani a Népszavának, mondván ez a BKV és a hatóságok feladata volt, utóbbiak ugyan nem azt figyelték, hogy régiek vagy újak a kocsik, de folyamatos gyártásközi ellenőrzést végeztek.

(kép: wikimedia commons)