„Klubrádió

Nem lesz nyomozás a felújított(?) orosz metrókocsik miatt

27/05/2021 16:50

| Szerző: Klubrádió

A Tarlós István idején kötött, sokat kritizált metrókocsi-felújítással kapcsolatos törvénysértéseket a Nemzeti Nyomozó Iroda nem tarja bűncselekménynek, így a feljelentést elutasították.

Az orosz Metrowagonmash céggel 2015-ben kötött szerződés miatt Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes márciusban tett feljelentést ismeretlen tettes ellen a számviteli és más pénzügyi tárgyú törvények megsértésének gyanúja miatt. Gy. Németh azért tett feljelentést, hogy kiderüljön: "elhibázott döntést hozott a korábbi városvezetés, mikor új metrókocsik beszerzése helyett a régieket újította fel a hármas metró vonalán".

A BKV 219,2 millió eurós szerződést kötött az orosz Metrowagonmash céggel 37, egyenként hat kocsiból álló szerelvény felújítására. A cég azonban csúszott az ütemezéssel, majd a 2017 tavaszától forgalomba álló kocsikat mindenféle meghibásodások miatt - mint a nem működő ajtók vagy a rozsdásodásidőlegesen ki kellett vonni a forgalomból.

Az akkori ellenzék nemcsak azt kifogásolta, hogy a felújított járművekbe nem építenek klímát, hanem azt is, hogy valamivel több pénzért már nem felújított, hanem vadonatúj, klímás járműveket lehetne venni.

Gy. Németh Erzsébet a hvg.hu-nak a feljelentés elutasítására úgy reagált, hogy „biztosak vagyunk abban, hogy Magyarországon előbb-utóbb lesz olyan bűnüldöző szerv, amely tisztességesen, érdemben kivizsgálja az ügyet, mert fenntartjuk, hogy ez a szerződés a főváros érdekeivel ellentétesen, és nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően köttetett” – írja a 444.hu.