„Klubrádió
A lényeg

Három embert élve kimentett a romok alól a magyar mentőcsapat Törökországban

7/02/2023 18:48

| Szerző: Klubrádió

Eddig három embert mentett ki élve a romok alól a magyar Hunor mentőszervezet a földrengés sújtotta Törökországban – írta a katasztrófavédelem kedd délutáni közleményében.

A magyar mentőszervezet ötvenfős csapata öt katonaorvossal, két személykereső kutyával és több tonnányi felszereléssel kedd hajnalban landolt Adana városában. A török hatóságok az egyik leginkább érintett térségben, Hatay tartományban jelölték ki a műveleti területüket.

A hivatásos tűzoltókból álló csapat magyar idő szerint nem sokkal 12 óra után a két keresőkutyával megkezdte a túlélők utáni kutatást a földrengés miatt összedőlt házak romjai között. A többi között egy húszemeletes épület romjai között dolgoztak, amelyben a katasztrófa idején körülbelül ezer ember tartózkodott. Párhuzamosan három kárhelyszínen, összesen 16 ezer négyzetméteres területen keresik az embereket, közülük hármat élve ki tudtak menteni, öt embernek a holttestét tudták már csak kiemelni.

Később Szijjártó Péter külügyminiszter osztott meg több részletet a törökországi mentőakcióról. Azt mondta, az összesen 116 emberből és 19 mentőkutyából álló magyar mentőegység valamennyi tagja hamarosan megérkezik Törökországba. Hozzátette: a magyar mentők által kimentett három ember közül az egyik gyerek. Azt is közölte, hogy a földrengés által érintett régióban tizennyolc magyar tartózkodott az eddigi értesülések szerint, a külügyminisztérium kapcsolatban van velük, mindannyian jól vannak, komolyabb segítséget nem igényeltek, legfeljebb okmánypótlásra lesz szükségük.

A Hunor csapata mellett a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, az Életjel Mentőcsoport, a Baptista Szeretetszolgálat és a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány is küld kutatóegységeket Törökországba.

Hétfőn hajnalban a Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát, mindkét országban épületek ezrei dőltek össze, eddig több mint ötezren haltak meg és több mint 20 ezer ember sérült meg, Szíria északnyugati részén már több mint 4 millió ember szorult humanitárius segítségre.

(via Telex, kiemelt kép: MTI/EPA/Erdem Sahin)