„Klubrádió
A lényeg

Három hónapos rendkívül állapotot hirdetett Erdogan elnök Törökországban

7/02/2023 14:19

| Szerző: Klubrádió

A hétfő hajnali földrengés tíz dél- és délkelet-törökországi tartományt, ezeken belül tíz nagyvárost érint, ezt a területet katasztrófaövezetté nyilvánította Recep Tayyip Erdogan. Az áldozatok száma keddre már 5 ezer, a sebesülteké 22 ezer fölött van, 8 ezer embert mentettek ki a romok alól.

Keddi televíziós beszédében három hónapos rendkívüli állapotot hirdetett Recep Tayyip Erdoğan török elnök, miután az áldozatok és sebesültek száma folyamatosan emelkedik, utóbbi keddre már 22 ezer fölött van.

A hétfő hajnali földrengés tíz dél- és délkelet-törökországi tartományt, ezeken belül tíz nagyvárost érint, ezt a területet katasztrófaövezetté nyilvánította. Elmondta továbbá, hogy összesen hetven ország – köztük Magyarország is – segítséget nyújt a mentésben, az otthonuk nélkül maradt túlélőket pedig a népszerű turistacélpontnak számító Antalya szállodáiban tervezik ideiglenesen elszállásolni – írja a BBC. Összegzésük szerint a Törökországot és Szíriát ért földrengés áldozatainak száma meghaladja az ötezret.

"A legnagyobb vigaszunk, hogy több mint 8 ezer állampolgárunkat egészségben mentettük ki a romok alól" – idézi az elnököt az MTI. Erdogan hozzátette, nemcsak Törökország történetének, hanem a világ egyik legnagyobb sorscsapásával állunk szemben.