„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó: Átmenetileg kiürítették az ankarai magyar nagykövetséget

6/02/2023 16:33

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó Péter közölte, elrendelték az ankarai magyar nagykövetség épületének kiürítését átmeneti időre a törökországi és szíriai földrengés után. Várhatóan még hétfő este elindul Törökországba egy magyar kutató-mentő csapat.

Szijjártó Péter hétfő délután elmondta, nem sokkal korábban egyeztetett a török külügyminiszterrel, Mevlüt Cavusogluval, akit biztosított arról, hogy Magyarország minden segítséget biztosít, hogy sikeres legyen a túlélők utáni kutatás és a sebesültek ellátása, később pedig a sérült infrastruktúra helyreállítása.

A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette, hogy továbbra is észlelnek az országban utórengéseket, a többi között Ankarában is, ahol a törökországi magyar nagykövetség található. Szijjártó elmondta, hogy elrendelték az épület kiürítését egy átmeneti időre, a kormány még ma igyekszik statikust küldeni a helyszínre, hogy megvizsgálja az épületet.

Földrengés Törökországban
 
 Katonák kutatnak romok között rekedt emberek után a délkelet-törökországi Diyarbakirban 2023. február 6-án, miután több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét hajnalban. Az első összesítések szerint a halálos áldozatok száma eléri a százat. A legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. MTI/EPA/Deniz Tekin
 

Szijjártó elmondta továbbá, hogy eddig összesen 213 Törökországban tartózkodó magyar állampolgár jelentkezett konzuli védelemre. Egyetlen egy magyar állampolgárról tudni jelenleg, aki a katasztrófa sújtotta területen tartózkodik, vele folyamatos kapcsolatban állnak.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság koordinálásával közben létrejött egy városi mentő-kutató alakulat, soraiban több orvossal, a külügyminiszter szavai szerint a csoport még hétfő este elindul Törökországba.

Orbán Viktor miniszterelnök a Twitteren fejezte ki részvétét Recep Tayyip Erdoğan elnöknek és a török népnek az országot sújtó földrengés miatt. Hétfőn hajnalban 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Törökország délkeleti, szír határhoz közeli részét, az áldozatok számát már 1800 körülire becsülik. 

(Kiemelt kép: MTI/Varga György/részlet)