„Köszönjük,
A lényeg

Keresőkutyák is kísérik a Törökországi mentésben résztvevő budapesti önkénteseket

7/02/2023 16:19

| Szerző: Klubrádió

Tizenkilenc önkéntes indult Törökországba Budapestről, hogy segítsék a földrengés sérültjeinek mentését. A Budapest Mentőszervezet és Budapesti Tűzoltó Szövetség tagjaiból álló csapathoz csatlakozott két-két orvos, ápoló és keresőkutya is - mondta Kelemen Zsolt, a szövetség elnöke a Klubrádiónak.

2023. február 07. A lényeg részlet Kelemen Zsolt 2023.02.07.
01:05
00:00

A hétfő hajnali földrengés tíz törökországi tartományt, ezeken belül tíz nagyvárost érint, ezt a területet katasztrófaövezetté nyilvánította Recep Tayyip Erdogan. Az áldozatok száma keddre már 5 ezer, a sebesülteké 22 ezer fölött van, 8 ezer embert mentettek ki a romok alól. Orbán Viktor még hétfőn azonnali segítséget ígért az országnak.

A civilek is megmozdultak: a Katolikus Karitász kérte fel a a Budapesti Mentőszervezetet, hogy szervezze meg az önkénteseket –mesélte el Kelemen Zsolt, a szervezet alelnöke és a Budapesti Tűzoltó Szövetség elnöke Klubrádiónak.

Törökországi földrengés, keresőkutyák, önkéntesek, Kelemen Zsolt
 
 Keresőkutyák
 
Forrás: Kelemen Zsolt
 

"Közben már szerveztük a saját embereinket. Ez tegnap délben indult el, amikor még jelentősen kevesebb halálesetről tudtunk, de sejthető volt már, hogy – ismerve a korábbi törökországi földrengések adatait, jellemzőit – valószínűleg nagyobb számú halálos és sérült áldozatról lesz szó. Estére sikerült is összeállítani – elég hamar, szélesebb összefogással –, hogy egy 19 tagú, önkéntesekből álló csapat induljon el a Budapesti Mentőszervezet, illetve közben kiegészülve a Budapesti Tűzoltó Szövetség tagjaival. Amit tudni kell a csapatról: két keresőkutya fontos szerephez jut reményeink szerint, valamint két ápoló és két orvos is jön velünk a tűzoltók és polgári védelmi önkéntesek mellett. Reméljük, hogy hőkamerával, illetve két komolyabb akkumulátoros feszítővágóval lesz esélyünk arra, hogy életet is mentsünk" – mondta Kelemen Zsolt.