„Klubrádió
A lényeg

Erasmus-ügy: Navracsics szerint készek kivonni a minisztereket az egyetemi kuratóriumokból

25/01/2023 18:58

| Szerző: Klubrádió

"Részünkről nem akadály, ha az Európai Bizottság azt veti fel, hogy a politikusok ne lehessenek tagjai ezeknek a(z egyetemi) kuratóriumoknak, akkor szabályozással ezt is meg tudjuk oldani" – jelentette ki Navracsics Tibor az Erasmus-ügyre reagálva Brüsszelben. Szerinte most az a kérdés, hogy a politika milyen szintjeiről van szó, aggályos-e például egy polgármesteri poszt, vagy egy képviselő-testületi tagság, de a miniszteri pozíció biztosan az.

Két uniós biztossal, Mariya Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős, illetve Johannes Hahn költségvetésért felelős testületi taggal tárgyalt Brüsszelben Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter.

A téma a magyar észrevétel volt az Erasmus+, illetve a Horizon Europe programokban. Az ügy előzménye, hogy az uniós források védelme érdekében az Európai Bizottság olyan döntést hozott tavaly decemberben, hogy az EU nem köthet új szerződéseket a magánalapítványi formában működő egyetemekkel. A többi között azért, mert a kuratóriumokban kormánytagok és más politikusok is ülnek, és ez összeférhetetlenséget jelent.

Navracsics azt kérte, hogy az Európai Bizottság egyértelmű kommunikációval segítse az esetleges félreértések eloszlatását. A biztosok megnyugtatták a magyar minisztert, hogy az érdeklődők kimerítő tájékoztatást kaphatnak a megfelelő portálokon.

Navracsics kiemelte, az Európai Bizottság számára fontos, hogy megítélésük szerint a politikusok szerepvállalása miatt a 21 alapítványú fenntartású egyetem közül 10 esetében vannak aggályok.

"Részünkről nem akadály, ha az Európai Bizottság azt veti fel, hogy a politikusok ne lehessenek tagjai ezeknek a kuratóriumoknak, akkor szabályozással ezt is meg tudjuk oldani" – jelentette ki a miniszter. Hozzátette, hogy ugyancsak pontosítani kell a kuratóriumi mandátumok időtartamát is.

Úgy fogalmazott: a kormány nyitott és abban érdekelt, hogy miközben zavartalanul folynak a programok, a mögöttes aggályokat is tudják kezelni.

"Két nem túl bonyolult jogszabály módosításról van szó, ennek nem lesz akadálya, márciusban, amikor a parlament ismét ülésezik, akkor ezeket át tudjuk vezetni" – mondta a várható időzítésről. Azt is megjegyezte, hogy ha kell, akkor ő hetente el tud jönni egyeztetni Brüsszelbe. Az azonban szerinte még nem világos, hogy a politika milyen szintjeiről van szó, aggályos-e például egy polgármesteri poszt, vagy egy képviselő-testületi tagság, de a miniszteri pozíció biztosan az.

A találkozó után Navracsics Tibor magyar újságíróknak azt mondta, megállapodtak abban, hogy nem fenyegeti veszély azokat az oktatókat és kutatókat, akik jelenleg részt vesznek az Erasmus programban.

(Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán)