„Klubrádió
A lényeg

Az okos lány: Szili Katalin lemondott, mégis miniszterelnöki megbízott maradt

11/05/2023 09:55

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Tanács tavaly decemberben összeférhetetlennek minősítette, hogy a hazai egyetemeket fenntartó alapítványok kuratóriumait kormányzati tisztségviselőkkel töltötték fel, és kinyilvánította, hogy az alapítványi egyetemek nem kaphatnak uniós forrásokat, amíg ezen nem változtatnak.

Az összeférhetetlenség miatt a Pécsi Tudományegyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának tagjaként az egykori MSZMP-s, később MSZP-s, pillanatnyilag pedig KDNP-s Szili Katalin a miniszterelnöki megbízotti tisztségéről mondott le. Csakhogy ezután miniszterelnöki főtanácsadóként látta el ugyanazt a feladatot, mint korábban.

A 24.hu kikérte a kormánytól a miniszterelnöki főtanácsadók listáját, és azt a meglepő választ kapták, hogy a miniszterelnöki főtanácsadói cím használatára a miniszterelnöki megbízottak jogosultak. A portál ezután a Miniszterelnökséget kérdezte meg: jól értik-e, hogy eszerint Szili továbbra is miniszterelnöki megbízott.

 
Szli Katalin naprakész
Facebook/Szili Katalin
 

A Miniszterelnökség azt válaszolta, hogy a miniszterelnöki megbízotti feladatok polgári jogi kötelmet jelentenek, nem minősülnek közjogi tisztségnek, így nem esnek az összeférhetetlenségi szabályok alá. A Transparency International szerint azonban fennmaradt az összeférhetetlenség. 

Azt nem tudni, hogy Szili nehezen átlátható kormányzati megbízatása mennyiben lehet akadálya a kormány és az Európai Bizottság megegyezésének, mert egyelőre még nem nyújtotta be a kabinet az összeférhetetlenségi szabályok megváltoztatására irányuló javaslatát.