„Klubrádió
A lényeg

Fideszes polgármester váltja Varga Mihályt az Óbudai Egyetem alapítványi kuratóriumának élén

10/03/2023 18:22

| Szerző: Klubrádió

Új kuratóriumi elnököt és egy új tagot választott a Rudolf Kálmán Óbudai Egyetemért Alapítvány – közölte az alapítvány pénteken. Az új kuratóriumi elnök Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András, míg az új tag Nagy Zoltán, a Gránit Bank vezérigazgató-helyettese lett.

Cser-Palkovics korábban is tagja volt a Rudolf Kálmán Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriumának. Azzal, hogy elnökké lépett elő, a helyére új tagot kellett választani, ő lett Nagy Zoltán. Cser-Palkovics azt mondta, nagy megtiszteltetés, hogy a jövőben ő vezetheti a kuratóriumot. „A kuratórium elnökeként az a feladatom, hogy az egyetem hallgatói, kutatói, oktatói és munkatársai a lehető legjobb körülmények között tudjanak tanulni és dolgozni” – jelentette ki.

Cser-Palkovics András Varga Mihály pénzügyminisztert váltotta a kuratóriumi elnöki székben, miután Varga február 15-ével távozni kényszerült pozíciójából. Vargának azért kellett lemondania, mert az Európai Unió kifogásolta, hogy vezető fideszes politikusok ülnek a közfeladatot ellátó, közpénzek milliárdjaival kitömött kuratóriumok élén.

Az EU eleinte csak azt kérte, hogy ezek a politikusok a kuratóriumok bizonyos gazdasági döntéseiben ne vehessenek részt, azonban 2022 végére már bekeményítettek: felfüggesztették a magyar, úgynevezett alapítványi egyetemek részvételét az Erasmus és a Horizont programokban.

(via hvg.hu, kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)