„Klubrádió
A lényeg

Egyetemek: Szili Katalin és társai maradnak, ezért lemondtak a kormánymegbízatásról

27/02/2023 07:54

Miután a fideszes kormány a saját politikusait ültette be az egyetemek vezetésébe, az Európai Unió felszólította a kormányt, hogy szüntessék meg ezt az állapotot, és hagyják békén az egyetemi függetlenséget. Gulyás Gergely nemrég bejelentette, hogy azok a miniszterek, akik beültek az egyetemeket irányító kuratóriumokba, lemondanak az egyetemi vagyonkezelő alapítványokban betöltött pozíciójukról, a 24.hu szerint most további négy politikus is megszüntette az összeférhetetlenséget, de nem úgy, hogy kiléptek az egyetemi állásból, hanem úgy, hogy inkább a kormányzati pozíciójukról mondtak le.

NEK - Zárómise a Hősök terén
 
NEK - Zárómise a Hősök terén
 
Budapest, 2021. szeptember 12. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (k) az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjén a Hősök terén 2021. szeptember 12-én. A kongresszust lezáró úgynevezett statio orbis szentmise hagyományosan a katolikus rendezvénysorozat legünnepélyesebb eseménye. Balról Varga Zs. András, a Kúria elnöke, jobbról Szili Katalin határon túli autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott. MTI/Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán
 

 

Gulyás már február elején azt mondta, hogy minden kormányzati tisztviselőtől azt várják, hogy hagyják ott az egyetemet, "tehát ez vonatkozik az államtitkárokra, helyettes államtitkárokra, közigazgatási államtitkárokra, miniszteri biztosokra, kormánybiztosokra”, a 24.hu szerint Bedros J. Róbert, miniszterelnöki megbízott, Guller Zoltán miniszteri biztos, Szili Katalin miniszterelnöki megbízott és Wáberer György kormánybiztos maradnak az egyetemek kuratóriumaiban.

A 14. leggazdagabb magyarnak számító Wáberer a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos volt, majd Tiborcz István, a miniszterelnök veje kivásárolta őt a nevét viselő fuvarozócégéből, és megszűnt a kormánybiztosi tisztsége is, de így papírforma szerint a sárospataki Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja maradhat és marad is.

Guller Zoltán a Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítványába férkőzött be, a miniszteri biztosi pozícióról mondott le február 14-én, utódja átmenetileg a Digitális Magyarország Ügynökség vezérigazgató-helyettese, Bodor József lesz. 

Szili Katalin továbbra is a pécsi Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumában található, de sem az egyetem, sem ő nem reagált a kérdésekre, a 24.hu abból következtetett, hogy lemondott a kormányzati megbízatásáról, hogy a volt MSZP-s házelnök neve már nem szerepel a miniszterelnöki megbízottak között, holott "január végén még ott volt, sőt február közepén Moldovában még hivatalos úton állt ki a gagauz autonómia mellett".

A dél-budai szuperkórház építésének miniszterelnöki megbízottja a Semmelweis Egyetemet fenntartó Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítványban februárig élte kettős életét, de Bedros J. Zoltán neve már szerepel már a miniszterelnöki megbízottak között.

Átlagosan ezek az emberek az egyetemeknek szánt pénzből havonta 1,5 millió forint "tiszteletdíjat" hasítottak ki maguknak, de a lap felhívta a figyelmet, hogy ennél fontosabb érvük lehet a maradásra, hogy a jelenlegi szabályok szerint életük végéig szól a megbízatás, amit nem szakíthat meg egy esetleges kormányváltás sem.

György László a kormánybiztosi pozíciót választotta, és lemondott a kuratóriumi tagságáról a Budapesti Corvinus Egyetemet működtető Maecenas Universitatis Corvini Alapítványben, Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár és Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár esetében a 24.hu nem kapott választ sem az érintett alapítványtól (a Soproni Egyetemért Alapítványtól, illetve a Dunaújváros Egyetemért Alapítványtól), sem a kormányzattól arra a kérdésünkre, hogy melyik tisztségükről mondtak le, és Schmidt Ádám sportügyekért felelős államtitkár esetében sem reagált a Testnevelési Egyetemért Alapítvány, de később eltávolították a nevét az egyetemi honlapról a kurátorok közül.