„Klubrádió
A lényeg

Az állam bevásárolta magát a Yettelbe

20/03/2023 18:47

| Szerző: Klubrádió

A magyar állam közvetett részesedést szerzett a Yettel Magyarországban, közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Az állam képviseletében eljáró Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a 4iG Nyrt. leányvállalataként működő Antenna Hungária Zrt. részvénycsereügyletet kötött. A Corvinus Zrt. közvetett kisebbségi tulajdonrészt szerez a Yettel Magyarországban.

Úgy fogalmaztak: „az ügylet tovább gyarapítja a magyar állam vagyonát és szerepvállalását a stratégiai jelentőséggel bíró telekommunikációs ágazatban, valamint a részvénycserének köszönhetően a hazai telekommunikációs ágazat piacvezető szereplői közül kettőben is kisebbségi részesedésre tesz szert”. A másik vállalat a magyar Vodafone, amelynek megvásárlásáról a gazdaságfejlesztési miniszter számolt be január 9-én.

„A tranzakcióval az állam amellett, hogy tovább diverzifikálja befektetési portfólióját a távközlési szektorban, erőteljesebben és hatékonyabban lesz képes – tulajdonosi oldalról – hozzájárulni az ágazat fejlődéséhez. Mindez további előnyöket biztosít az ügyfelek, a magyar gazdaság teljesítménye, valamint az ország versenyképessége számára” – olvasható a közleményben.

A tárca ígérete szerint a tranzakció közvetlenül nem érinti sem a Vodafone Magyarország, sem a Yettel Magyarország ügyfeleit.

Az állami tulajdonban lévő Antenna Hungária még 2019-ben vásárolta meg a Telenor Magyarország 25 százalékát. 2021 augusztusában pedig a Mészáros Lőrinc vonzáskörzetéből kinőtt és állami hátszéllel felfuttatott 4iG a 71,6 százalékos tulajdont szerzett az Antenna Hungáriában, amit Orbán Viktor közérdekből nemzetstratégiai jelentőségnek minősített.

A 4iG közleménye szerint a Yettelben meglévő 25 százalékos tulajdonrészét a Corvinus Zrt. által birtokolt Vodafone-részvények 19,5 százalékára cserélték.

A tranzakcióval a 4iG-hez tartozó Antenna Hungária 70,5 százalékra növeli részesedését a Vodafone Magyarországban, és megszűnik befolyása a magyarországi Yettel-CETIN leányvállalatokban.

(via Telex444)