„Klubrádió
Reggeli gyors

Ligeti: Félő, hogy az állam eltűnik a Vodafone mögül

15/02/2023 11:10

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A Vodafone felvásárlásának körülbelül 70 százaléka adófizetői pénzből történt, ezért nem érthető, miért kisebbségi tulajdonos az állam – véli Ligeti Miklós. A Transparency International jogi igazgatója tart tőle, hogy az állam előbb-utóbb ki vonul a tulajdonosi körből, és a hasznot teljes egészében a 4iG kapja meg. Az nem lepte meg, hogy Rogán Antalhoz köthető figurák kerültek a cég vezetői közé.

2023. február 15. Reggeli gyors - részlet 23.02.15. Ligeti Miklós
09:17
00:00

Ahogy arról a Klubrádió is beszámolt, több, Rogán Antalhoz köthető figura is bekerült az állami pénzből vásárolt, de egy NER-milliárdos, Jászai Gellért többségi tulajdonába került távközlési cég, a Vodafone (One) vezetői stábjába.

"Február elején minden Vodafone-felhasználónak egy Rogán Antalt telepítettek a telefonjára, én is szoktam vele reggelente beszélgetni" – vezette fel témáját a Reggeli gyors műsorvezetője, Para-Kovács Imre. "Most is itt van velünk Rogán Antal, hiszen én is Vodafone-telefonról beszélek – jelentette be Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója. A könnyed felvezető után rátért az ügy figyelmet érdemlő részleteire.

Attól eltekintve, hogy a Vodafone  állami pénzen történt felvásárlása nagyon megkérdőjelezhető ügylet, egy ilyen felvásárlás esetén érthető, hogy a befektető a saját embereit ülteti döntéshozó pozíciókba. A kérdés az, hogy mi indokolja, hogy az állam kisebbségi tulajdont szerez egy telekommunikációs cégben, amelynek többségi részét egy baráti befektető nagyobb részt állami forrásból, a Magyar Fejlesztési Bank által felvett összegből vásárolt meg. A 660 milliárd forintos ár körülbelül 70 százalékát, mintegy 450 milliárd forint adóforintból fizették. Nem érthető így, hogy miért kisebbségi tulajdonos az állam. Ligeti gyanítja, hogy előbb-utóbb az állam kicsúszik a tulajdonosok közül. Így pedig egy újabb, nagyon profitábilis cég kerül a 4iG alá.

Azzal együtt, hogy korábban az Antenna Hungária "trükkös módon" összeolvadt 4iG-vel, Ligeti szerint nagyon tudatosan felépített manőverről van szó.

Nem gyakran, de jogállamban is van lehetősége az államnak cégeket vásárolni, amelyek működtetéséből haszna van. Ligeti gyanúja szerint azonban erről itt szó nincs. Az állam csak a vételárba szállt be, a haszont egészében az ugyancsak állami pénzből feltőkésített 4iG viszi. Tart tőle, hogy 4-5 év alatt az állam kivonul a Vodafone-ból. Egyszerűbben az állam adófitzetői pénzből megajándékozta a vállalatot egy olyan céggel, amelyet önerőből nem tudott volna felvásárolni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Ligeti Miklóssal
2023.02.15., szerda 7:35
Riporter: Para-Kovács Imre