„Köszönjük,
A lényeg

Államtitkár: Ha én lennék az orvosi kamara, végiggondolnám

11/02/2023 13:38

| Szerző: Klubrádió

Az, hogy az orvosi kamara elnöksége esetleg elvesztette irántam a bizalmát, nem jelenti azt, hogy ez az egészségügy összes dolgozójára is igaz – nyilatkozta a Népszavának Takács Péter egészségügyi államtitkár. Szerinte „a kormányzat a szakmai szervezet vezetőségével került konfliktus helyzetbe, amely most hangolja a tagságot.”

Takács szerint ő lett volna a legboldogabb, hogyha januártól meg tudják csinálni az ápolók béremelését. De mivel az országnak járó uniós forrásokat visszatartják, az országnak önerejéből kell az ápolói béremelést is biztosítani. Állítása szerint 2010 óta az egészségügyben volt a legnagyobb béremelés. Azt mondta, a szakdolgozói béremelés az előző négy év alatt összesen 72 százalék volt, ez meg 14 hónap alatt lesz 50 százalék.

Arra a felvetésre, hogy ilyen helyzetben a Vodafone megvásárlásába mégis beszállt az állam, azt feleli „erről a nemzetgazdasági minisztert tessék megkérdezni”, ugyanakkor úgy véli, hogy az jó döntés volt, mert az később többszörösen megtérül.

Az államtitkár úgy fogalmazott: „van elég orvos a rendszerben, akár jelentősebb túlmunka nélkül is működőkőképes lehetne, ha nem lennének rosszul elosztva az erőforrások. A rendszer széttöredezett és nincs átjárás az intézmények között.” Ezért zárnak be nagy kórházak osztályai – tette hozzá.

Takács Péter egyelőre nem tudta megmondani, hogy ha az orvosok a most meghirdetett tiltakozó akcióban felmondják a túlmunka szerződéseiket, akkor mekkora része marad meg a közellátásnak.

„Majd meglátjuk. Ezt akkor fogom megmondani, amikor tudjuk, hogy hányan mondták fel a túlmunkaszerződéseiket. Nem gondolom egyébként, hogy ez az akció a jó irány. Ha én lennék az orvosi kamara, végiggondolnám. És azt mondanám, hogy gyerekek, azért valljuk be, hogy itt vannak olyanok, akik a paraszolvencia kivezetése után nagyon látványosan elvesztették a munkakedvüket. És mi, a többség dolgozunk helyettük. Ahelyett, hogy azt mondanánk, keressen egy kicsit kevesebbet, aki látványosan elvesztette a munkakedvét.”

(via Telex)