„Klubrádió
A lényeg

Nem vizsgálhatják, a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette a Vodafone felvásárlását

9/01/2023 19:32

| Szerző: Klubrádió

Nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősítette a kormány a Vodafone felvásárlását – derül ki a hétfő esti Magyar Közlönyben megjelent rendeletből.

A 4iG-hez tartozó Antenna Hungária közvetlen és egyedüli irányítást szerez a Vodafone Magyarország felett. Mint minden ügyletnél, így a Gazdasági Versenyhivatalnak itt is az lenne a dolga, hogy vizsgálódjon, és ha bármiféle piactorzulást vesz észre, akkor akadályozza meg az üzletet. Viszont, ha a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek bélyegez egy tranzakciót, akkor az kikerül a versenyjog szabályai alól, vagyis a GVH nem vizsgálódhat. Mindezt úgy – jegyzi meg cikkében a hvg.hu –, hogy egyébként 2019. októbere óta az Antenna Hungáriáé a rivális mobilszolgáltató Yettel 25 százaléka.

Az Orbán Viktor által jegyzet rendeletben, amely keddtől lép hatályba, azt állítják, hogy "Magyarország telekommunikációs ellátásbiztonsága érdekében" kell nemzetstratégiai jelentőségűvé nyilvánítani a felvásárlást.

Nagy Márton miniszter hétfői tájékoztatása szerint a 660 milliárd forintos tranzakcióval az Antenna Hungária 51 százalékos, míg a magyar állam képviseletében eljáró Corvinus Zrt. 49 százalékos közvetett tulajdont szerez a Vodafone Europe Bv-től a második legnagyobb magyarországi távközlési vállalatban. A félig állami Vodafone-nak még a neve is megváltozik a jövőben.