„Klubrádió
A lényeg

Így próbálja a korrupció ellen felvenni a harcot Orbán

28/02/2023 10:13

Két példa arra, hogyan kerüli meg a szabályokat a NER és a kormányzat:

  • Felcsúton egy már működő jégpályára utólag írtak ki közbeszerzést, Hadházy Ákos szerint azért, hogy az EU ne kiáltson csalást, ezért utólag akarják az eljárást lepapírozni.

  • Ha pedig nem sikerül, hát majd az adófizetőkkel kifizettetik. Erre is akad példa, amiről a Telex számolt be az Európai Csalás Elleni Hivatal anonimizált közleménye alapján. Az OLAF február 23-i sajtóközleménye szerint lezárt egy magyar vonatkozású vizsgálatot, ami a magyarországi digitális projekttel kapcsolatos, és több mint 3,6 millió euró (1,36 milliárd forint) uniós támogatás visszafizetésére tettek javaslatot.
 
4iG
 

 

A lap szerint az EFOP-3.2.4-16-2016-00001 „Digitális kompetencia fejlesztése” című projektről lehet szó. A 2018 végén indult ügyben a Klebelsberg Központ a hagyományos, krétás tábla mellett egy olyan okos falak (interaktív panelek) beszerzésére írt ki, amelyek segítik a digitális oktatást.

A kiírást a NER-es 4iG Nyrt. nyerte nettó 4,39 milliárd forintos ajánlattal, de elindult volna a pályázaton egy olyan ajánlattevő is, amely jóval alacsonyabb áron adott be ajánlatot, a párost kizárták. Az OLAF vizsgálata számos szabálysértést tárt fel a közbeszerzési eljárás során, mint például a felhívás műszaki specifikációjának utolsó pillanatban történő módosítását, a nyertes cégnek versenyelőnyt biztosító legolcsóbb ajánlat kizárását. Az OLAF ezért 3,6 millió euró (1,3 milliárd forint) visszafizetésére vonatkozó pénzügyi ajánlását elküldte az Európai Bizottság Foglalkoztatási, Szociális és Társadalmi Főigazgatóságának.