„Klubrádió
A lényeg

A szankciókra hivatkozva költöztetnek egy épületbe két iskolát Veszprémben

26/10/2022 10:34

Veszprémben a jövő héttől a fűtési szezon végéig összeköltöztetnek két iskolát: a Bethlen István Közgazdasági és Közigazgatási Technikum diákjainak a Jendrassik-Venesz Technikum épületében kell tanulniuk, írja a veol.hu, mert a Bethlent november 2-án bezárják. A nyilvánosságot nem, de a szülőket tájékoztatták a változásról, és egész különös magyarázatot adtak hozzá:

A veol.hu szerint „az Ukrajnában zajló háborús konfliktusra, valamint az energiahordozókra kivetett európai uniós szankciókra” hivatkoztak. „Ezek a körülmények az energiaellátás újragondolását igénylik (...) a folyamat időigényes és költséges, ugyanakkor az ország gazdaságának működnie kell. Ehhez mérten a takarékos energiafelhasználás mindenkit érint”.

 
A szankciók a kormány szerint
Facebook
 

 

Szerintük „szem előtt tartották azt, hogy a diákok és oktatók érdekei a legkevésbé sérüljenek, emiatt a Centrum vezetése olyan megoldást keresett, amellyel a délutáni oktatás elkerülhető. Ennek fényében a csoportbontások újragondolásával, tantermek kialakításával igyekeznek megoldani, hogy a két intézmény oktatása párhuzamosan, délelőtti munkarendben tudjon működni”.

Az elmúlt hetekben számos iskolában jelentettek be korlátozásokat a megemelkedett energiaárakra hivatkozva, van ahol csak kétszer lehet szellőztetni, van ahol konténerkazánokat vetnek be, de a szigorítás a jelek szerint csak az állami iskolákat érinti.