„Klubrádió
A lényeg

A Roszatom pénzéből hirdeti az ATV: a szankciók rosszak

30/11/2022 08:06

A múlt vasárnap a kormánypropaganda fontos eszközévé váló ATV-n egy olyan riportot mutattak be, aminek a lényege szerint Oroszország köszöni a szankciókat, jobban van, mint valaha. Ezt a narratívát jól ismerik a hírfogyasztók, hiszen Szijjártó Pétertől Orbán Viktoron át a putyini politikai iskola más nagyágyúiig hangoztatnak.

Most az orosz Roszatom kiutaztatott egy pár médiát, a magyar közmédiát, a KESMA birodalomhoz tartozó Világgazdaságot, és a "fideszes ellenzéki" ATV. A műsorból azonban ez a nem mellékes tény nem derült ki, hívta fel a figyelmet erre a Telex, a korábban hírhamisítás miatt az RTL-től távozó és állami pénzből dokumentum sorozatot készítő Novák András külpolitikai "újságíró" ugyanis a bejelentkezésben erről nem tett említést, ahogy a háború egyéb szempontjait is figyelmen kívül hagyta.

A következőkről értesülhetett az, aki az orosz háborús propaganda lapaján akar tájékozódni arról, hogy milyen az élet Oroszországban:

  • A moszkvai McDonald's helyén nyílt étteremben a sült krumpli gyorsfagyasztott, a húspogácsa „más”, „nem sikerült lekoppintani”, a csirkés szendvics „nem finom”, a kóla hasonló, a fagylalt pedig „őszinte leszek, ez egy az egyben olyan, mint a mekis fagyi”.
  • A nyugati szankciók hatástalanságát azzal illusztrálta, hogy mindenféle csokoládét lehet kapni, továbbá Coca-Colát és Pepsit is árulnak, holott ez a két cég a háború elején bejelentette, hogy kivonulnak Oroszországból.
  • Nem nagyon érzik az emberek, hogy bármilyen szankciók miatt ők kevesebbet vásárolhatnának”.
  • Az egyik belvárosi áruházban „hihetetlen árukínálat” van, nem úgy néz ki, mintha a nagy márkák kivonultak volna.
  • Bár kicsit felment az ára, de a benzin még mindig csak 300 forint, ezért még senki nem tette le a kocsiját.
  • Gáz és olaj "van dögivel", "hihetetlenül fűtik a lakásokat és a házakat" - lelkendezett Novák.
  • Sváby András pedig a stúdióban ezután összegzett: „tehát ennyit a szankciókról".

Ő ezt később a Telexnek úgy magyarázta, hogy arra utalt, szükség van a szankciókra, de szerinte rosszul működnek. Azt még a KESMA birodalom lapjai is elismerik, hogy Oroszország recesszióban van, és legalább tíz évre visszaesik.

A lap szerint a Roszatommal való kapcsolat és a háttér egy másik bejelentkezéskor hangzottak el.