„Klubrádió
A lényeg

Orbán szerint a szankciós politika állásfoglalás a háborúban

18/11/2022 08:29

Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki eddig az összes nyugati EU-s szankciót megszavazta Oroszország ellen, és fél évvel a háború kitörése után kijelentette a szokásos, Kossuth rádióban péntek reggelenként idősávban, hogy „a szankciós politika egy lépés a háború felé. Az, aki ilyen gazdasági intézkedést hoz, az állást foglal a háborúban.”

Igaz, korábban olyanokat is mondott a szankciókról, hogy az EU tüdőn lőtte magát, meg hogy lábon lőtte magát.

Szerinte Európa úgy tekint magára, mint aki részese ennek a háborúnak - ehhez képest csak Magyarországon van veszélyhelyzet - most éppen háborús veszélyhelyzet hirdetve - gyakorlatilag évek óta -, és azt is mondta most, hogy nagyon veszélyes dolgot művel az EU, "lépésről-lépésre csúszunk bele a háborúba, bár még nem lőnek ránk."

Bár nem arról kérdezték, hogy a magyar pedagógusok bérét szerinte miért az EU-nak kellene fizetnie, hanem Ukrajnával kapcsolatban jelentette ki, hogy "mostanra ott tartunk, hogy nekünk kell fizetni Ukrajna működését".

„Biztos, hogy el fogom érni, hogy ha lesz kilencedik szankciós csomag, hogy mentességet kapjunk, például a nukleáris kérdésben” - idézte Orbán egyik újabb kijelentését a 444.

Szerinte az árstopok hogy csak részben tudják mérsékelni az inflációt. Hovatovább Orbán szerint ez az infláció nem gazdasági, hanem politikai, mert azt az uniós döntések gerjesztik.

„Ha a legfontosabb ügy az energia, márpedig ma Magyarországon az, akkor annak meg kell jelennie a kormányzat struktúrájában is. Nem így terveztem, de a következő pár évben szükséges, hogy önálló minisztérium foglalkozzon az energiaüggyel” - mondta Palkovics László távozásáról.