„Klubrádió
Esti gyors

A magyar boltoknak nagyobb gond az árstop, mint a multiknak

15/11/2022 18:56

| Szerző: Molnár Tamás - Bohus Péter

A kormány 8 milliárd forintot ad a falusi kisboltoknak kártalanításként a ráfizetéses árstopos termékekért. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség szerint azonban nemcsak a kistelepülések, hanem minden magyar kiskereskedő veszélyben van. Az árstopot a multik könnyebben viselik, de kérdés, hogyan viselik majd a falvak lakói, ha a helyi vállalkozó inkább bezárja a boltját a veszteségek miatt.

2022. november 15. Esti gyors - részlet - 2022.11.15. Neubauer Katalin, Kovách Imre
05:35
00:00

8 milliárd forint összértékű támogatásra pályázhatnak a kétezer főnél kisebb lakosú települések kisboltjai, hogy így kárpótolják őket az árstopos termékekből származó veszteségükért. Az Esti gyorsban a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Neubauer Katalin azt mondta, a támogatás segíteni fog, de nemcsak a legkisebb települések boltjai vannak veszélyben, hanem minden kis- és középvállalkozás, amelynek nincs nagy árbevétele, vagy más tevékenysége, amivel a kiesett bevételt pótolni tudná. Nekik maguknak kell "elszenvedniük a kárt" - mondta.

Áremelkedés Iránban
 
Illusztráció
 
Teherán, 2022. május 12. Férfi vásárol egy teheráni élelmiszerboltban. Iránban május 12-én hirtelen jelentős mértékben emelték az olyan alapvető élelmiszerek árát, mint az étolaj, a csirkehús, a tojás és a tej. MTI/AP/Vahid Szalemi
Fotó: Vahid Szalemi
 

 

A szövetség számításai szerint azonban a kisebb települések boltjai ennél a keretnél kevesebb összeget fognak tudni majd igénybe venni, ezért azt kérik a miniszterelnökségtől, hogy a lehető legtöbb vállalkozás kaphasson belőle, és a pályázatot bővítsék ki a nagyobb településekre is.

Nem gondolja Neubauer Katalin, hogy a multi cégeknek olyan mértékű kárt okozna a hatósági ár, hogy ne tudnák könnyebben átvészelni, mint a magyar cégek. A hazai kereskedelmi vállalkozások tehát szerinte nagyobb kárt szenvednek el. Arról is beszélt a főtitkár, hogy már tíz éve évről-évre egyre több kiskereskedelmi egység szűnik meg, ezres nagyságrendben, és azt is mondta, hogy most is "a vállalkozói hangulat a bezárások felé tendál". 

Az Esti gyorsban megszólalt Kovách Imre szociológus is, aki elmondta, ezek a boltok sokszor közösségszervező helyszínek, de szerinte a kisebb településeken egy bolt bezárása nem változtatja meg a szavazati arányokat egyik irányban sem, mert az "alaposabb megfontolások alapján alakul ki". Erre volt példa a covid és az energiaproblémák, amik nem azt mutatják, hogy nagyon változatnának a politikai illetve pártválasztáson.