„Köszönjük
A lényeg

Akárhányszor meghosszabbíthatja 180 nappal a háborús veszélyhelyzetet az Országgyűlés

24/10/2022 16:46

Megszavazta az Országgyűlés hétfőn, hogy november 1-jétől akárhányszor 180 nappal meghosszabbíthatják a veszélyhelyzetet Magyarországon. A módosítás szerint "a kormány 2022. november 1-jei hatállyal a veszélyhelyzet 30 napon túli meghosszabbítására az Országgyűlés felhatalmazását alkalmanként legfeljebb 180 napra kérheti, azzal, hogy a felhatalmazás többször megadható."

A módosítás lehetővé teszi, hogy az Országgyűlés (legfeljebb) 180 nappal meghosszabbítsa újra és újra a veszélyhelyzetet "az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása érdekében."

Orbán Viktor május 24-én jelentette be, hogy aznap éjféltől háborús veszélyhelyzet lesz. Orbán ezt azzal magyarázta, hogy a szomszédban háború zajlik, egy olyan háború, "amelynek még senki sem látja a végét", és ezért szerinte mozgástérre és azonnali cselekvőképességre van szükség.

Ezzel az indoklással módosították az Alaptörvényt, ami kiegészült azzal, hogy humanitárius katasztrófa vagy szomszéd országban zajló fegyveres konfliktus esetén is el lehet rendelni ezt az állapotot.

A törvényjavaslat elfogadása előtti rövid vitában a mihazánkos Novák Előd azt mondta, ez a módosítás ebben a formájában "elfogadhatatlan", és ők nem támogatják "az új világrendet, a szabadságunk korlátozását". Hiányolja például, hogy az ügyben még a képviselők sem fordulhatnak Alkotmánybírósághoz. Novák szerint a módosítás nem jelent mást, mint "180 napos jogfosztást: ennek kellene örüljünk?".

A DK-s Arató Gergely szerint "továbbra is az a helyzet, hogy Magyarország államformája veszélyhelyzet", a kormány pedig a veszélyhelyzet mögé bújva "osztogatja a pénzt ész nélkül", és egyes társadalmi csoportok jogait vonják el, például a tanárok sztrájkjogának elvétele is ilyen körülmények között jelent meg. Arató szerint a veszélyhelyzet olyan, mint "a megszálló orosz hadsereg: ideiglenes érkezett, sokáig itt maradt".

A törvényalkotási bizottságból a fideszes Illés Boglárka minderre úgy reagált, a kormánypártok nem akarják fenntartani a veszélyhelyzetet, de muszáj, mert a szomszédban háború dúl.

A veszélyhelyzet a magyar jogrendben egy úgynevezett minősített időszak, amiben különleges jogrend lép érvénybe. Ez azt jelenti, hogy a kormány veszélyhelyzetben olyan rendeleteket fogadhat el, amikkel felfüggesztheti bizonyos törvények alkalmazását.

(Forrás: Telex)