„Köszönjük,
Esti gyors

Zugligeti telekeladás: Kovács Gergő az államban se bízik annyira

26/01/2022 23:27

| Szerző: Klubrádió/szg

Fürjes Balázs államtitkár közbelépett, és végül nem egy magáncég, hanem az állam veszi meg a zugligeti Haggenmacher-villát a hozzá tartozó csaknem 40 ezer négyzetméteres, erdős telekkel. Kovács Gergely XII. kerületi önkormányzati képviselő szerint az lett volna a legjobb, ha a kerületnél marad az ingatlan, a magánbefektetők miatt is aggódik, meg az államban se bízik annyira, látva az "alapítványi" kiszervezéseket.

2022. január 26. Esti gyors / részlet, Kovács Gergő (22.01.26.)
07:16
00:00

Az állam él elővásárlási jogával, így az egykori Istenszeme fogadó épülete végül nem kerül magánkézbe, pedig a főváros már megtalálta a vevőt a zugligeti Haggenmacher-villára – ez Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárának, nem mellesleg a kerület fideszes indulójának Facebook-bejegyzéséből derült ki. A kormány elfogadta a javaslatot, így az állam biztosítja a szükséges 508 millió forintot a vásárlásra. 

Kovács Gergő XII. kerületi önkormányzati képviselőt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnökét kérdeztük az Esti gyorsban azt mondta: az természetesen nem igaz, hogy ne lett volna joga eladni az épületet a fővárosnak. Eladhatja, és ilyenkor az államnak elővásárlási joga van, amivel élt is, ez idáig rendben van.

Az ebben az esetben készült értékbecslésről azt mondta, az akkor jó módszer, ha össze lehet hasonlítani konkrétan ingatlanokat, de olyan, mint ez a műemléképület 38 ezer négyzetméteres telekkel, nem nagyon van. Az értékbecslő tehát elkezdte összehasonlítani környékbeli, 2-6 ezer négyzetméteres telken álló családi házakkal. Közölte: nem állít semmiféle törvénytelenséget emögött, az viszont furcsa volt szerinte, hogy egy 2600 négyzetméteres telekhez képest a 38 ezer csak plusz 15 százalékot számított. „Én nem vagyok értékbecslő, de szerintem nem volt helyes az a módszer, amit alkalmaztak erre az épületre” – fogalmazott. 

Kovács Gergő fontosnak tartotta volna, hogy a XII. kerület megvásárolja ezt a telket, írtak is előterjesztést, mert jó volt az ár és erdős területről van szó. Az ember mindig aggódik – mondta –, amikor magánkézben vannak erdős területek, mert bár elvileg nem lehet ott lakóparkot építeni, a törvényeket meg lehet változtatni. Megjegyezte, hogy a Normafa közelében a Corvin negyedet építtető befektetőcsoport tulajdonában van egy erdős terület, „vajon miért?”. Hátha esetleg egyszer nem lesz erdő. Hozzáfűzte: jobban örült volna, ha a kerület veszik meg, talán annyira nem mernék átjátszani bizonyos szereplőknek, az államban „annyira nem bízik”, látva az alapítványi kiszervezéseket, és a többit.

Beszélt arról is, hogy az Ördögorom mellett is van egy eladó erdős terület magántulajdonban. Felhívta az ingatlanost, aki azt mondta, ezt akkor lenne érdemes megvennie, „ha jó kapcsolatokat ápol az önkormányzattal”.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: a Haggenmacher-villa 1961-ben, fotó: Fortepan / Bojár Sándor

Esti gyors
2022. január 26., szerda 18:15
Műsorvezető: Szénási Sándor