„Klubrádió
A lényeg

Kutyapárt: Nagyon szívesen segítünk, hogy bárki más legyen kormányon, aki nem a Fidesz

17/01/2022 13:58

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke interjút adott a Telexnek. Kovács Gergő elmondta, élete legrosszabb hónapja volt, amikor Márki-Zay Péter arra buzdított, hogy ne szavazzanak rájuk az emberek. Hangsúlyozta, szerinte akkor tudnak tenni a legtöbbet a Fidesz leváltásért, ha elindulnak, és elérnek 5 százalékot, és ennyivel kevesebb fideszes ül be a parlamentbe. Koalíciót nem akarnak, de "abban nagyon szívesen segítünk, hogy bárki más legyen kormányon, aki nem a Fidesz". A kormány legnagyobb bűnének a gyűlöletkampányokat tartja, beszélt a Fudanról és a legalizációról is.

A Telexnek adott hosszú interjút Kovács Gergő, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke. Elmondta például, hogy elindul egyéniben is a XII. kerületben. "Azt gondolom, hogy ezt a kerületet akkor is meg tudja nyerni az ellenzék, ha én is elindulok. Meglepődnék, ha végül nem Hajnal Miklós szerezne innen mandátumot, mert az emberek főként pártokra, listákra szavaznak.” (Ebben a körzetben egy jól ismert nevet, Fürjes Balázs államtitkárt indítja a Fidesz.)

Hozzátette, azért is indul el, mert 71 körzetben muszáj indítani jelöltet, csak így lehet listán a Kutyapártra szavazni, ilyen a választási rendszer. Ha több mint 71 helyen sikerül összegyűjteni az aláírást, akkor esetleg, véleménye szerint el lehet gondolkodni pár olyan körzet elengedésén, ami határeset. De egyelőre ez nem ment át a párt tagságán. Egyelőre abban egyeztek meg, hogy először összegyűjtik legalább 71 helyen az induláshoz szükséges aláírásokat, és aztán majd meglátják. „Pedig amikor azt mondtam, hogy fontosabb körzetekben ne induljunk rá az ellenzékre, tényleg úgy gondoltam, és most is így gondolom” – tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy "élete legszarabb hónapja” volt, amikor Márki-Zay Péter „elkezdett könyörögni, hogy ne szavazzanak ránk az emberek. 15 éve csinálom ezt a pártot, és soha nem tapasztaltam ilyen gyűlöletet emberek részéről”. Hozzátette, bármit is gondoljon arról ő, hogy ez politikailag hogy lenne szerencsés, „a tagságnak elég rossz véleménye van az ellenzékről, és nem akarnak feléjük ilyen gesztusokat tenni”.

Bárki más, aki nem a Fidesz

Ezzel együtt többször hangsúlyozta: ha lesz 5 százalékuk, akkor ennyivel kevesebb fideszes lesz a parlamentben, és akár még múlhat is valami azon, hogy van-e ott öt-hat kutyapártos, akik biztos, hogy nem egy Fidesz-kormányt fognak támogatni. Csináltak egy nem reprezentatív belső felmérést négyezer emberrel, amelyből az jött ki, hogy a többség nem menne el szavazni, ha mi indulnának. De nagyjából 40 százalék mondta azt, hogy tudna az ellenzékre is szavazni

Hozzáfűzte: „szerintem akkor tudunk tenni a legtöbbet a Fidesz leváltásért, ha elindulunk, és elérünk 5 százalékot, és ennyivel kevesebb fideszes fog beülni a parlamentbe. Ezt én tényleg így gondolom”. Ha  a Fidesz nyer, akkor nyilván ellenzéki párt lesznek, viszont ha az ellenzék győz, akkor ügyek és törvények mentén együtt lehet majd velük működni. Ha az ellenzék nem tudna önállóan kormányt alakítani, akkor lehet kívülről támogatni. „Teljes koalícióba az én véleményem szerint nem mennénk bele, de erről sem volt még pártdöntés még. De abban nagyon szívesen segítünk, hogy bárki más legyen kormányon, aki nem a Fidesz.”

Kovács Gergő beszélt arról is, hogy nagyjából 1500-an jelentkeztek szavazatszámlálónak hozzájuk, és lenne értelme ebben koordinálni az ellenzékkel. Aminek van valami értelme, azt szívesen csináljuk az ellenzékkel – mondta a Fudan elleni népszavazásra utalva.

A Fideszről azt mondta: amiből a legtöbb probléma fakad, hogy ők annak a 3 millió embernek kommunikálnak, kormányoznak, akikkel meg tudják nyerni a választást. Vagy hogy például alapítványokba szervezik ki az ország pénzét, és még lehetne sorolni. „De a legnagyobb bűn, hogy folyamatosan gyűlöletkampányokat folytatnak, és egymásnak ugrasztanak különböző társadalmi csoportokat. Ha valami káros egy országnak, akkor az ez.”

Legalizáció

A megszokott kutyapártos válaszok (egy eb lesz a miniszterelnök-jelölt, nem kerítés kell, hanem felüljáró Ausztriáig, a külföldre menő orvosok vigyék a betegeiket is) mellett szóba került egy komoly pont, a marihuána legalizációja. Kovács Gergő azt mondta, az ő életében a marihuánával kapcsolatos helyzet „pontosan úgy néz ki, mint annak a félmillió embernek, aki fogyaszt. (...) A dekriminalizáció is azért fura, mert ha jól tudom, azt jelentené, szabad fogyasztani, de nem szabad termeszteni. Értelmetlennek tűnik.” Arra a felvetésre, hogy a jogszabályi környezet miatt nagyon kevesen vállalják fel, hogy szoktak szívni, úgy reagált: "Hát valószínűleg elég rám nézni”.

Nem jártak jól MZP-vel

Szerinte Márki-Zay Péter nem mond igazat. „Lenyilatkozza, hogy az előválasztás előtt nekünk könyörgött, miközben nem is beszéltünk az előválasztás előtt. Mondja persze azt, hogy ne szavazzanak ránk, csak mondjon igazat. Szomorú, hogy ez jutott az ellenzéknek, ma nem mondanám azt, hogy jól jártak Márki-Zay Péterrel. De hozzátette: nyilván nyerjen az ellenzék, és akkor nyilván MZP fog kormányozni. „De reméljük, így, hogy hat párt áll mögötte, és neki nincs saját frakciója, talán nem lesz akkora hatalma. Az meg egyébként nagyon sok szempontból jó, ha hat pártnak kell kormányoznia. Ha a hatalom szegmentáltabb, mint ahogy most van, az jó”.