„Klubrádió
A lényeg

Üzleti kapcsolatban van a pártvezető pornómilliárdos és Tiborcz

25/01/2022 13:03

| Szerző: Klubrádió

Az áprilisi parlamenti választásra Megoldás Mozgalom nevű új pártjával bejelentkező Gattyán György milliárdosról a 444.hu azt írta, hogy a cége által fenntartott Kodolányi János Egyetemen a Tiborcz István által megvásárolt Gránit Bank ad ösztöndíjakat, ő maga pedig a kormánnyal rendkívül jó kapcsolatot ápoló Wáberer György és Garancsi István érdekeltségébe tartozó luxusingatlanba költözött be.

A Gattyán Györgyhöz tartozó Docler Holding 2020 tavaszán megvette a Kodolányi János Egyetemet fenntartó KJE Fenntartó Zrt. részvényeit, a cégnek ma is ő maga a vezérigazgatója. Az 2021. májusi hír volt, hogy együttműködési szerződést írt alá a magánegyetem és a Gránit Bank – idézi fel a 444.

A portál a kodolanyi.hu oldalon olvasható leírást összegezve azt közölte: a Gránit Bank szakemberei előadásokat tartanak az egyetemen, az ösztöndíjakat is a bank fizeti, a végzős kodolányis diákok pedig a banknál kaphatnak állást. Tavaly májusban még Hegedüs Éva elnök-vezérigazgató volt a Gránit főtulajdonosa, aki tagja a NER legerősebb asszonyait tömörítő egyesületnek, a Nők Magyarországért Klubnak, melynek elnöke Novák Katalin, és melynek olyan tagjai vannak, mint Máger Andrea tárca nélküli miniszter, Schmidt Mária, Szabó Tünde sportügyi államtitkár, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Szili Katalin kormánymegbízott vagy Illés Boglárka Fidelitas-elnök.

Tiborcz Istvánnak, a miniszterelnök vejének a cége, a BDPST Zrt. december 30-án jelentette be, hogy üzletrész-adásvételi szerződést írt alá a Gránit Bank Zrt. 57 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról. A tranzakciót a Magyar Nemzeti Bank villámgyorsan engedélyezte is. Így jelenleg Orbán Viktor miniszterelnök vejének bankja finanszírozza Gattyán György pártvezér magánegyetemének ösztöndíjait – olvasható a cikkben.

Elysium

Nyilvános cégadatbázisok szerint január 13-ától a milliárdos új lakcíme a rózsadombi Elysium luxus társasház, a régi SZOT-szálló átépített épülete. Az Elysium társasház fejlesztője a Rózsadomb Panoráma Ingatlanfejlesztő és -hasznosító Kft. volt, amely Wáberer György érdekeltsége, és 2020-ban 26 milliárd forint bevétel mellett 8,4 milliárd forint profitot termelt. Az ismert milliárdos vállalkozó remek kapcsolatot ápol a kormánnyal, például 2020 nyarán Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztosnak nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök, valamint az állami tulajdonból kiszervezett egyetemek egyikében, a Tokaj-Hegyalja Egyetem kuratóriumában is tag lett.

Magát az Elysium társasházat Wáberer György vállalkozása Garancsi István szintén kormányközeli cégével, a Market Építő Zrt.-vel építtette meg – írja a 444. Garancsit Orbán Viktor kötélbarátjának nevezte, ő az egykori Videoton, a MOL Fehérvár FC futballcsapatának tulajdonosa is. (Az elysium, elízium jelentése olyan túlvilági hely a görög mitológiában, ahol azok kaptak helyet, akik az istenek kedveltjei voltak életükben.)

Választás

Gattyán György nemrég nyílt levelet tett közzé, amelyben a többi között azt írta: frissen alakult, Megoldás Mozgalom nevű pártjával célja a kormányváltás biztos és zökkenőmentes megvalósítása. Öt pontot fogalmazott meg, amelyekhez az ellenzék támogatását kérte. 

Gattyán indulásáról Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt azt mondta, szerinte a Fidesz érdeke lehet. Később kiderült, hogy egy NER-közeli (egészen pontosan Rogán Antal-közeli) magántőkealap 900 millió forinttal szállt be a milliárdos egyik vállalkozásába. Az érintett erről utóbb azt mondta, nem tudják lefizetni, sem pedig megzsarolni.