„1%
A lényeg

Gattyán állítja, kormányváltást akar, az ellenzék támogatását kéri

10/01/2022 13:54

| Szerző: Klubrádió

Gattyán György üzletember nyílt levelet tett közzé, amelyben a többi között azt írta: frissen alakult pártjával célja a kormányváltás biztos és zökkenőmentes megvalósítása. Öt pontot tett közzé (ezek érintik például a közbeszerzéseket és a közmédiát), amelyekhez az ellenzék támogatását kérte.

„A Megoldás Mozgalom alapító-elnökeként fontosnak tartom újra tisztázni politikai szerepvállalásom alaptézisét. Ragaszkodva eddigi megnyilvánulásaim legfontosabb gondolataihoz, leszögezem, hogy célom a kormányváltás biztos és zökkenőmentes megvalósítása, nem pedig annak késleltetése vagy megakadályozása” – így kezdte Gattyán György nyílt levelét, amelyet „minden, a változásért tenni akaró honfitársamnak, az Ellenzéki Összefogás Vezetőinek” címzett.

Megismételte, azt szeretné, hogy „a múltat végleg magunk mögött hagyva, hazánk ténylegesen átlépjen a 21. századba. Felajánlotta segítségét a kormányváltó erőknek, amennyiben ők is elköteleződnek az általa javasolt programpontok mellett.

„Felkérem az Ellenzéki Összefogást, hogy tegyenek szándéknyilatkozatot, amelyben kifejezik támogató hozzáállásukat, elhatározásukat a Megoldás Mozgalom alább felsorolt pontjaival kapcsolatban. Ha egyetértenek ezekkel a törekvéseinkkel, arra kérem Önöket, hogy 2022. január 17-ig kezdeményezzenek közös tárgyalássorozatot a Megoldás Mozgalommal a részletek kidolgozásáról, hogy a pontokból a tavaszi választásokig egy, a két fél által aláírt javaslatcsomag készülhessen” – közölte.

Íme az öt pont:

  1. A magyarországi közbeszerzési rendszert strukturálisan át kell alakítani, hogy azt egy olyan digitális informatikai rendszer felügyelje, amely valós megoldást nyújt a személyi jellegű visszaélések megszűntetésére és a mesterséges intelligencia előnyeit kihasználva képes legyen az átlagostól eltérő (gyanús) beszerzések automatikus felderítésére. Az e-közbeszerzést ma már számos nagy, nemzetközi informatikai vállalat olyan szoftverekkel támogatja, amelyek a „big data analytics” alapján értékelik a beérkezett ajánlatokat és hasonlítják össze az iparági sztenderdekkel. Magyarországnak ebbe az irányba kell elmozdulnia.
  2. A kormányváltást követően, azonnali (további) 10 százalékos alapbéremelést kell végrehajtani az állami közoktatásban dolgozók részére, a jelenlegi egyházi támogatások terhére. Továbbá garanciavállalást kell tenni arra, hogy az állami oktatásban dolgozók teljes bére inflációkövető lesz. A kormány évről évre megemeli az egyházak támogatására szánt keretösszeget, miközben a tavalyi évhez képest idén több tízmilliárd forinttal csökkentette az oktatásra, a pedagógusok bértámogatására szánt összeget.
  3. Gondoskodni kell arról, hogy a magyar fiataloknak megteremtsük a versenyképes, digitális jövőt, ezért minden 14. életévét betöltött magyar állami közoktatásban résztvevő fiatalnak biztosítson az állam alanyi jogon egy szoftverekkel felszerelt, távoktatásra alkalmas hordozható számítógépet – amelyet érvényes tanulói jogviszonnyal a jogosult automatikusan megkap –, és amely a tanulmányok sikeres befejezését követően a diák tulajdonába kerül.
  4. A kormányzati szervezetek és a 100 százalékban állami tulajdonban lévő, non-profit vállalatok kommunikációs- és hirdetési kiadásait radikálisan csökkenteni és korlátozni kell, hogy azok összesen ne haladhassák meg a nettó 10 milliárd forintot. Csak az elmúlt négy évben több száz milliárd forint ment el a kormányzati és az ahhoz kapcsolódó, állami tulajdonban lévő szervezetek kommunikációjára. Ha a legnagyobb hazai kereskedelmi vállalatok képesek nagyságrendileg ekkora reklámbüdzséből gazdálkodni és hatékonyan kommunikálni, akkor semmi nem indokolja, hogy az állam ennek többszörösét költse el.
  5. Jelentősen csökkenteni kell a közmédia költségvetését, hogy az ne legyen magasabb a kormányváltást követően a mindenkori, legnagyobb kereskedelmi televíziós társaságok megelőző éves nettó árbevételénél. Ha a két legnagyobb hazai kereskedelmi médiavállalat (TV2, RTL) képes a tevékenységét fejenként, megközelítőleg 40–45 milliárd forintos éves árbevétel mellett ellátni, akkor semmi nem indokolhatja, hogy az alacsony nézettségű és hallgatottságú MTVA évente 100 milliárd forintot jóval meghaladó összegből gazdálkodjon.

Legalábbis gyanúsnak találták

Gattyán György indulásáról Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt azt mondta, szerinte a Fidesz érdeke lehet. Később kiderült, hogy egy NER-közeli magántőkealap 900 millió forinttal szállt be a milliárdos egyik vállalkozásába. Az érintett erről utóbb azt mondta, nem tudják lefizetni, sem pedig megzsarolni. Karácsony Gergely főpolgármester pedig arról írt vasárnap, hogy „a fideszes lejárató kampányban főszereplő Putyin-oligarcha embere lett alelnök Gattyán „pártjában”. Véleménye szerint Putyin oligarcháitól Rogánon át a Fideszen keresztül egészen Gattyán ellenzékellenes pártjáig tart a Fidesz-kamu Városháza-ügye. 

(via hvg)