„Klubrádió
A lényeg

Itt a sosem volt Városháza-ügy vége

26/01/2022 14:34

| Szerző: Klubrádió

A Fővárosi Közgyűlés tudomásul vette a Városháza eladásának ügyét vizsgáló bizottság jelentését, ami szerint nem született olyan döntés, hogy a városvezetés eladja a Városháza épületét, és nem támasztotta alá semmilyen bizonyíték az "irányított pályázatokra" vonatkozó sejtetéseket sem, ahogyan a "jutalékos rendszer" működésére utaló nyomokat sem találtak.

A Fővárosi Közgyűlés ülése
 
A Fővárosi Közgyűlés ülése
 
Budapest, 2022. január 26. A Fővárosi Közgyűlés rendes ülése a Városháza Dísztermében 2022. január 26-án. MTI/Bruzák Noémi
Fotó: Bruzák Noémi
 

 

A Fidesz-KDNP képviselői nem szavazták meg a jelentést, hanem kisebbségi véleményben foglalták össze megállapításaikat. Azt például, hogy szerintük "a rendelkezésre álló dokumentumok, a nyilvánosságra került hangfelvételek és a testület előtt tanúként megjelentek elmondása alapján megállapítható, hogy a Városháza eladása valószínűsíthetően tervbe volt véve, a jutalékos formában működő ingatlaneladási rendszer működése pedig valószínű, de azt csak a nyomozóhatóság tudja bebizonyítani".

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a kormánypárti képviselők asszisztáltak egy lejáratókampányhoz. Kovács Péter (Fidesz-KDNP) XVI. kerületi polgármester nem támogatta a főpolgármester módosító javaslatát, amely "kivette" a határozati javaslatból, hogy a közgyűlés tudomásul veszi a kisebbségi véleményt is. Szerinte ez beismerése annak, hogy el akarják tussolni az ügyet.

Soproni Tamás (Momentum) VI. kerületi polgármester, a bizottság alelnöke szerint a kisebbségi vélemény "a propagandaállítások felmondása", tele van szubjektív elemekkel. V. Naszályi Márta (Párbeszéd) I. kerületi polgármester szerint sikerült bizonyítani, hogy "a lejárató kommunikációs kampány egy lufi, egy hazugság", és a város vezetése átláthatón és tisztán működik.

Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője szerint bár lényeges kérdésekben nem tudnak megnyugtató választ adni, volt értelme a bizottságnak, és most a nyomozóhatóság fog pontot tenni az ügy végére. Felhívta a figyelmet arra, sosem vádolt senkit, nem prejudikált, csak azt idézte, amit a hangfelvételen szereplők mondtak és nem cáfoltak, és jelezte, szerették volna az objektív tényeket megállapítani.

A Telex szerint a főpolgármester vizsgálóbizottságot állítana fel  az V. kerületi ingatlaneladásokkal kapcsolatban. A városházi előterjesztést Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes Erzsébetvárosra kiterjesztő módosításával megszavazta a Fővárosi Közgyűlés. "A Fidesz képviselőinek többsége tartózkodott az elsősorban Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi fideszes polgármester eljárásmódját érintő előterjesztés szavazásánál" - írja a lap.

A közgyűlés ülésén emellett döntés született arról, hogy 24 ezer fővárosi dolgozónak emelkedhet átlagosan 15 százalékkal a bére. (MTI)