„1%
Reggeli gyors

Horváth Csaba elmondta, szerinte melyik gazdag család az orosz titkosszolgálat előretolt magyarországi bázisa

20/01/2022 16:21

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A Fidesz propagandaminisztere elengedte a Városháza-ügyet, amit aprólékosan építettek fel, viszont sokkal több olyan dolog derült ki belőle, ami éppen ellentétes a Fidesz céljaival. Magyarország leggazdagabb famíliája, az orosz titkosszolgálatokhoz bekötött Rahimkulov család tagjai segíti Orbánékat? Erről és más meghökkentő következtetésekről beszélt Horváth Csaba, Zugló szocialista polgármestere a Reggeli gyorsban.

2022. január 20. Reggeli gyors - részlet 22.01.20. Horváth Csaba
11:50
00:00

Kiderült, hogy nemcsak hamis vádakat fogalmazott meg a kormányzati propagandamédia a Városháza-üggyel kapcsolatban, hanem hogy a történetnek létezik egy orosz titkosszolgálati háttere is. Horváth Csaba, Zugló polgármestere szerint valójában nem is volt Városháza-ügy, amit a kormánypártok által elfoglalt Index kezdett felépíteni, majd ami a lap belpolitikai rovatvezetőjének távozásával és az ügyben felállított fideszes vizsgálóbizottság érdektelenségbe fulladó üléseivel ért véget.

Pedig nem volt érdektelen az ügy, hiszen sok minden kiderült belőle Magyarországról. Horváth Csaba azt mondta, hogy az elmúlt két hónapban az eseti bizottsági üléseken azt kérték, hogy a fideszesek vegyék elő és mutassák be a bizonyítékokat, amelyek alapján azt próbálták állítani, hogy jutalékos rendszert működtet valaki a Városházán.

Horváth szerint odáig jutott az ügy, hogy Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának vezetője pár napja már azt mondta, hogy ők sosem állították, hogy a főváros el akarná adni a Városházát, és az általuk kezdeményezett vizsgálóbizottság legutóbbi ülésére már el se ment.

Orosz honvédelem
 
 Vlagyimir Putyin orosz elnök és Valerij Geraszimov hadseregtábornok, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke, első védelmi miniszterhelyettes (j) a védelmi minisztérium kibővített vezetőségi ülésén Moszkvában 2021. december 21-én. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Mihail Tyerescsenko
 
 

Horváth szerint Láng Zsolt is a fideszesek is megkapták azokat a tárgyalási dokumentumokat, amelyekben "a Városháza kibővítését, a Városháza park felújítását, a Merlin Színház felújítását, a Budapest Galéria helyének tervezett kialakítását bemutató adatok szerepeltek, és ennek az egyik alpontjakét felvetették, hogy lehetnek-e esetleg más irányú projektek, de ezt elvetették, és kiderült, a főváros jelenlegi vezetése a Városháza felújításában és bővítésében látja a jövőt. Ez nem egy titkos dokumentum volt" – mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy vajon a "Városháza-ügyben" mennyiben volt benne az orosz titkosszolgálat, Horváth felhívta a figyelmet, hogy Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltként futott neki az előválasztásnak, és bár nem ő nyert, de továbbra is az egyik legfontosabb szereplője a parlamenti választásoknak. Szerinte a magyar fél "valószínűsíthető kérésére az orosz titkosszolgálat is beszállt", ők segítettek "kialakítani egy hamis környezetet". Horváth elképzelhetetlennek nevezte, hogy az orosz fél ne avatkozzon bele a 2022-es áprilisi választásokba, hiszen olyan erős gazdasági és politikai érdekei vannak, hogy neki ez mindent megér. "A  politikai ellenfél lejáratása a beugró kör, és ennél is aljasabb lépésekre is képesek lehetnek" – mondta a szocialista politikus.

Horváth megnevezte Magyarország leggazdagabb családját, az OTP és a MOL résztulajdonosaként is ismert Rahimkulov családot: "mindenki másnál gazdagabbak és az árnyékban tudnak mozogni". Mint mondta, a Rahimkulovoknak erős KGB-s és Gazprom-kötődésük volt és szoros barátságba kerültek Putyinnal is, Horváth szerint az a gyanú, hogy ők az orosz titkosszolgálatok előretolt gazdaságinak tűnő bázisa, és ez a bázis működik - mondta.

"Van egy ügy, hogyan kell az ellenzéket lejáratni, van egy koreográfia, amit megrendeznek, és ennek a Rahimkulov család aktív részese, ők adják a hihető hátterét. Miután elkészült a felvétel, azonnal kaptak egy kormányzati megrendelést 150 milliárd forint értékben, mondta Horváth, aki szerint ez az ő személyes juttatásuk volt a Városháza-ügyben.

Horváth beszélt még a Paks 2-ről, ami az orosz félnek nagyon fontos, és hogy a magyar kormány szerinte kiszolgálja az orosz érdekeket, bármi is legyen az. Mondjuk Ukrajna.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Horváth Csabával
2022. január 20., csütörtök 08.45
riporter: Mérő Vera